Мощна магнитна буря се приближава към Земята

Животът

19-09-2014, 10:27

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Повече спорт ще ни спаси от вредното ни влияние

Слънчево изригване от клас Х, чиято мощност може да бъде сравнена с ядрен взрив, скоро ще стигне до повърхността на Земята, обявиха от NASA.

Излъчването вследствие на супер мощното изригване, ще стигне до Земята в края на седмицата. Това може да предизвика значителни смущения в комуникационната и енергийна система на планетата, съобщават специалисти от Обсерваторията за слънчева динамика на NASA.

Учените не изключват изхвърлянето на слънчева плазма, последвало изригването, да предизвика и силни магнитни бури.

Не всяко слънчево изригване причинява магнитна буря на Земята. Когато заредените частици тръгват към нашата планета, те може да се сблъскат с магнитното поле на Земята и да го променят. Именно това става причина за неразположенията при някои хора.

Магнитните смущения са по-силни около полюсите. Затова в България ги усещаме по-слабо.

Магнитните бури не могат да повлияят на здрави хора. Усещат се от пациенти с хронични заболявания, високо кръвно налягане и неврози. Симптомите са главоболие, световъртеж, безсъние.

Можем да се предпазим от вредното влияние на подобни явления като повишим собствената си устойчивост чрез физическо закаляване и повече спортни занимания, казват специалистите.