Полицията "бройка" 10 потенциални купувачи на гласове

Новините

20-09-2014, 18:45

Снимка:

ВарнаУтре/архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

610 униформени ще охраняват изборите във Варна и региона

Около 10 лица представляват интерес за варненската полиция като възможни купувачи на гласове за предстоящите парламентарни избори на 5-ти октомври. Това заяви днес пред радио Фокус гл. инспектор Николай Калчев, директор на Областната дирекция на МВР във Варна. Той уточни, че става въпрос за хора, които са от цялата област. Това са лица, които са засичани на предходни избори да се занимават с търговия на гласове. Срещу някои са започнати производства. Калчев не конкретизира с какви методи в момента се наблюдават заподозрените.

За охрана на Районната избирателна комисия и Секционните избирателни комисии във Варна ще бъдат включени общо 610 служители на МВР. За Варненска област има една Районна избирателна комисия и 630 Секционни избирателни комисии, разположени в 290 селища, съобщи още главен инспектор Николай Калчев. Тъй като Областна управа не разполага с помещения за съхранение на бюлетини, те ще бъдат охранявани по места в секциите.

Създадена е организация за взаимодействие с РИК във връзка със своевременното подаване на получени при тях сигнали и извършване на незабавна проверка от страна на полицията. Сигнали гражданите могат да подават във всяко районно управление на МВР, както и на тел. 112.

Областно междуведомствено звено, в което влизат представители на местните прокуратура, полиция и ДАНС, е създадено за обезпечаване на изборите. Работна група на служители на „Охранителна полиция“ пък подпомага методически и контролира организацията на дейността на полицейските управления.

Николай Калчев добави, че е създадена организация за получаване на изпреварваща информация за лица, участващи в схеми за покупко-продажба на гласове или дейности, свързани с нарушаване на политическите права на гражданите.