Изнасяме газ за Украйна

Парите

24-09-2014, 08:10

Снимка:

"Преса"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Синьото гориво може да потече от юг на север след 5-6 години

България в момента е силно зависима от транзита на руски газ през Украйна. След 5-6 години обаче страната ни може да се превърне от получател на гориво в транзитен доставчик за размирната бивша съветска република.

„Да изнасяме природен газ за Украйна е една от целите, които гоним в бъдеще“, заяви днес служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов пред форума „Природен газ - инфраструктура, пазари и услуги“. Още от 2011 г. Киев отправя към страната ни запитвания по темата.

За да станат възможни такива доставки, България трябва да изпълни главната цел - да си осигури алтернатива на единствената засега тръба от Русия. По нея получаваме около 90% от горивото, необходимо за страната ни.

Новите източници са Азербайджан и терминалите за втечнен газ. Затова е толкова важно да се изградят междусистемните газови връзки с Гърция и Турция, поясни министърът. По тях от Южния газов коридор - газопровода TANAP в Турция и TAP в Гърция, ще може да пристигат онези 1 млрд. куб. м годишно, за които „Булгаргаз“ вече има договор с азербайджанската държавна компания СОКАР. Първите количества се очакват през 2019 г. При посещението на българския президент Росен Плевнелиев миналата седмица в Азербайджан беше решено да се обсъдят възможностите за по-ранни доставки на част от договореното количество - например 300 млн. куб. м още през 2017 г.

Уреждането на този въпрос е от ключово значение, за да се вземе окончателно инвестиционно решение за строежа на българско-гръцката газова връзка. Десетгодишният план за развитие на мрежите на „Булгартрансгаз“ разкри, че за 3 от 4-те планирани интерконектора няма окончателно инвестиционно решение. Защото не е сигурно, че тези проекти са икономически обосновани. Това е доказано единствено за връзката с Румъния, която е почти готова и до края на годината трябва да влезе в експлоатация. По нея, както и през тръбата към Сърбия азербайджанският газ може да продължи на север към Източна Европа и Украйна.

Положението в България ще стане тежко, ако доставките сега спрат или дори само намалеят, отбеляза министър Щонов. 20-30 дни - първият месец, след като започне кризата, очакваме да се справим, допълни той. Хранилището „Чирен“ вече е пълно 80%, като разполага с 440 млн. куб. м. Оттам може да се добиват по 4 млн. куб. м на денонощие. При пълно прекъсване на доставките през Украйна страната ще получава по 1 млн. куб. м на денонощие от Гърция. Тази аварийна помощ вече е договорена.

Днес представители на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ ще бъдат в южната ни съседка за обсъждане на цените и на евентуално увеличаване количествата до 3 млн. куб. м на денонощие. В зависимост от външните температури през зимата националното потребление е между 8 и 15 млн. куб. м на денонощие.

Скъпият ток покрива 1/5 от новия дефицит в НЕК

Поскъпването на тока с 9,79% от 1 октомври няма да реши финансовите проблеми на НЕК. Това съобщи вчера икономическият министър Васил Щонов. НЕК е една голяма разплащателна кутия - купува енергия на една цена и я продава горе-долу с 1 млрд. лв. по-евтино на година. По-високите цени на тока ще компенсират около 200 млн. лв., или едва 1/5 от новия дефицит. В средата на т.г. пасивите на електрокомпанията се оценяваха на 3,5 млрд. лв.

Министърът отказа да прогнозира кога ще има ново поскъпване на тока. Според него следващите мерки са свързани с преговори по дългосрочните договори за изкупуване на ток от ТЕЦ „Ей И Ес 3С Марица-изток 1“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица-изток 3“. Необходими са и промени в условията за зелената енергия. Освен това би трябвало всички предприятия в енергетиката да работят по-ефективно.

Запитан за смяната на шефа на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов, министърът заяви: „Нямаме план да се смени този или онзи директор, а гледаме как се управляват дружествата. Много сме благодарни на Иван Генов. Той свърши добра работа, но за следващия етап от развитието на централата е нужен нов човек.“КНСБ и „Подкрепа“ се обявиха против смяната на Генов. Според тях рокадите ще забавят плановия ремонт на шести блок. Те ще обсъдят действия в защита на работните места и доходите на колектива на АЕЦ.