“Икономист” прогнозира труден старт за кабинета у нас

Новините

26-09-2014, 07:44

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Перспективите на България за растеж са застрашени

България смени четири правителства за последните 18 месеца, а на 5 октомври гражданите ѝ ще гласуват за ново. След близо две години политическа нестабилност, започнала, след като протестите срещу бедността доведоха до оставката на дясноцентристкото правителство на ГЕРБ през февруари 2013 г., най-бедната членка на ЕС, изглежда  направи пълен кръг, пише "Икономист".

Очаква се ГЕРБ и нейният лидер и бивш премиер Бойко Борисов да спечелят над една трета от гласовете, без обаче да разполагат с мнозинство, пише британското списание. Според "Икономист", "Борисов, широкоплещест бивш пожарникар, ще се изправи пред предизвикателство да сформира стабилно правителство в силно поляризирания парламент". Но стабилно правителство е спешно необходимо в България, тъй като страната е изправена пред множество проблеми, включително във връзка със заплашена от фалит голяма банка, икономика в застой и нарастващ руски натиск заради газопровод, пояснява списанието.

Перспективите за растеж на България са застрашени заради вътрешната политическа несигурност, лошото време това лято, което ще се отрази на реколтата, и кризата в Украйна. Този конфликт вече доведе до намаляване на износа за Русия и Украйна заради търговските санкции. Ново затягане на санкциите (например по-строг визов режим за влизане в страните от ЕС) ще се отрази лошо на туризма. Руснаците са най-многобройните туристи в България.

Но ангажиментът на Русия в България далеч надхвърля туризма. Тя доставя 90% от природния газ за страната и е дълбоко свързана с енергийния ѝ сектор. България е една от ключовите страни по маршрута на планирания газопровод “Южен поток”, който ще преминава през Черно море, за да доставя руски газ на Балканите и в Западна Европа.

Бойко Борисов вече обяви, че България ще подкрепи "Южен поток" само с одобрението на ЕС. Бързо решение на въпроса обаче не се очаква. Новото правителство, както и предишните четири, се очаква да започне с труден старт, коментира "Икономист".