Розовото масло става БГ запазена марка

Новините

26-09-2014, 08:30

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Брюксел ни даде защитено географско обозначение за ароматния продукт

Розовото масло вече официално се превърна в българска запазена марка. Това стана, след като в официалния вестник на ЕС излезе съобщение, че Еврокомисията е утвърдила наименованието "Българско розово масло" като част от списъка със защитени географски наименования. В документа, с който става признаването, се отбелязват и подробности за качеството и начина на приготвяне на продукта. В документа е записано, че качеството на това масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати. За килограм от него са нужни около 3,5 тона розов цвят. Беритбата на цветовете се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия - да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението. Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди, поясняват от ЕК. От там съобщават още, че българското розово масло се използва в редица производства по света, след като бъде добито в Розовата долина. Освен розовото масло в списъка с традиционни продукти на ЕС вече са Горнооряховският суджук, роле "Трапезица", филе "Елена" и "Луканка Панагюрска".