Казусът с колите в Морската - обръкан и на ниво съд

Два различни състава на съда постановиха две противоположни решения по идентични казуси

Собствениците на имоти в Морската градина на Варна напълно се объркаха дали могат да влизат с коли в парцелите си или не, след последните решения на Административен съд Варна, информира "Труд".

През миналата седмица два различни състава на съда постановиха две противоположни решения по идентични казуси. И в двата случая става въпрос за обитатели на сгради в Приморски парк, които са били санкционирани през февруари с глоби от по 50 лв. по Наредбата за обществения ред. Тя забранява движението на коли в паркове, алеи, зелени площи и тротоари на територията на цялата община Варна. И двамата граждани са обжалвали наказателните постановления пред Варненски районен съд, който е отменил санкцията заради маловажността на нарушенията, каквато е постоянната практика на районните магистрати в тези случаи.

От своя страна общината, недоволна от "падналите" глоби, обжалва пред АСВ. При касационните дела представителите на прокуратурата настояват, че решенията на Районния съд са правилни, а жалбите на общината - неоснователни. Съдебният състав с председател Ралица Андонова решава именно в тази посока. Дори в съдебния акт пише, че след като общината е разрешила строителство в Приморски парк, е трябвало да осигури на собствениците адекватен достъп до имотите им.

Точно обратното обаче присъжда съдия Ирена Обретенова, която председателства състава, разглеждал другото дело. Абстрахирайки се от спецификата на казуса, Обретенова решава, че щом има действаща наредба, тя трябва да се спазва независимо от обстоятелствата. И двете решения са окончателни и не подлежат на обжалване.

Да има или няма движение на автомобили в Морската градина на Варна е казус с 3-годишна давност. Общината е против всякакъв автомобилен достъп, а областната администрация твърди, че местността Салтанат, където живеят много хора, на практика е урбанизирана зона, в която движението на МПС не трябва да се забранява, съобщи още "Труд".

В момента заповедите на варненския кметза тотална забрана на движението са оспорвани от собствениците на имоти там и не са влезли в сила.

В началото на годината Върховният административен съд забрани на общината да глобява шофьорите, докато не се решат по същество делата срещу заповедите.