Фестивалът на червенокръстките филми започва след месец

3-7 ноември: Вход свободен за всички прожекции

Един от най-престижните световни филмови форуми, основан през 1965 във Варна – ще се случи отново след 23-годишно прекъсване. Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми започва на 3 ноември. Организатори са Националният Съвет на БЧК и Медицинският университет-Варна са обединили усилия за възкресяването му.

Петнадесетото издание на фестивала няма да има конкурсен характер, то ще е по-скоро ретроспекция на червенокръстките филми, създадени в периода 1991-а, когато се проведе последният фестивал, до наши дни. Игралните филми от панорамата ще гледаме в зала "Пленарна" на общината. За всички прожекции входът е свободен.

Прожекциите на документалните филми на тема здравеопазване, здравословен начин на живот и екология ще бъдат в СОК "Камчия, в Медицинския университет и в УМБАЛ "Св. Марина". Към тематиката ще се включи и подводна медицина, която се изучава като специалност единствено във варненския Медицински университет. Фестивалът ще продължи до 7 ноември. Срокът за изпращане на филми е 15 октомври.

Амбицията на организаторите е да покажат най-добрите филми, интерпретиращи актуални хуманни и здравни теми, произвеждани от червенокръстките организации, филмовите къщи и компании. Това е един опит да се върне интереса не само към изкуството, но и към неговата безспорна роля и принос във възпитанието на хората в дух на хуманност, солидарност и взаимопомощ. Целта е постепенно да възстанови фестивала в онзи формат, в който го помнят неговите почитатели от десетки страни, като се запази и предишният девиз "Чрез хуманизъм към мир и приятелство". Запазен е и отличителният му знак – червен кръст с филмова камера.

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми се провежда като биенале до 1989 г. във Варна, в Двореца на културата и спорта, а последното издание преди окончателното му замиране е в София през 1991 година. Той е бил единственият филмов форум на Балканите с най-престижната категория А от Международната федерация на асоциациите на филмопроизводителите, каквато притежават фестивалите в Кан, Венеция и Берлин. Сред създателите са ЦК на БЧК, Лигата на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и Международният комитет на Червения кръст. Фестивалът събира във Варна световноизвестни светила в медицината и показва творби с хуманитарна насоченост от над 60 страни.

Форумът има и солидно международно признание в лицето на Международната федерация на сдружението на филмопроизводителите (ФИАФ) като специализиран състезателен фестивал. Съгласно статута основната задача, която си поставя е да събере и покаже най-добрите филми, третиращи актуални хуманни червенокръстки, здравни произведения произведени през последните две години. Осъществени са общо тринадесет издания на фестивала, който се е провеждал обикновено в края на май и началото юни през година, в Двореца на културата и спорта и кината в града. През 1987 г. и 1989 г. се провежда във Фестивален и конгресен център. Последното, 14-то е през 1991 година в София.