Изборните наблюдатели станаха над 17 хиляди души

Новините

03-10-2014, 06:51

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Избирателната комисия забрани флаери на БСП

На евровота надхвърляха 60 000

И на тези избори гражданските наблюдатели ще бъдат внушителен брой - 17 429 души от 39 различни неправителствени организации. Данните са на Централната избирателна комисия (ЦИК). Този път обаче са значително по-малко в сравнение с евровота на 25 май, когато надхвърлиха 60 хиляди. Заслугата е основно на ЦИК, която отказа регистрация на множество организации, свързвани с политически партии. Броят им обаче все още може да нарасне, тъй като крайният срок за регистрация изтича в събота. Освен това ВАС върна няколко подобни решения като незаконосъобразни.

Застъпници извън страната има за кандидатските листи на две политически сили - ДПС и "Атака", съобщиха още от ЦИК. Движението разполага с 62-ма застъпници, а националистите на Волен Сидеров - с 6. Централната избирателна комисия възложи на ГРАО до 9 октомври да предостави информация дали и колко са случаите на двойно гласуване или вот без избирателни права извън страната.

В изборните списъци влизат общо 6 875 199 души. Посредством машини ще може да се гласува в 300 избирателни секции в Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Брезник, Радомир, Перник, Плевен, Долна Митрополия, Червен бряг, Асеновград, Карлово, Първомай и София (в общините Възраждане, Оборище, Средец и Подуене). Точните адреси на тези секции могат да се открият на сайта на ЦИК. Във всяко изборно помещение ще има подробни указания как да се ползват устройствата. Гласуването с тях обаче е експериментално и ако избирателят иска вотът му да се зачете, ще трябва да пусне и хартиена бюлетина.

ОТКАЗ
Общо 19 кандидат-депутати са се отказали от участие във вота и регистрацията им е била заличена. От тях 5-има са водачи на листи. В този случай, когато избирателят не е отбелязал предпочитание в бюлетината, преференцията отива за втория в листата. Всички отказали се са заличени и от машините за гласуване.