Два пъти отнемат лиценза на завода в Горни Лом, съдът го връща

Фабриката работи, защото "има някаква подкрепа отнякъде"

Лицензът на завода в Горни Лом е два пъти отнеман. Това съобщи в студиото на "Здравей, България" вътрешният министър Йордан Бакалов. 
По думите му по време на проверка на служба КОС от септември месец било констатирано, че там има количество от 11 280 мини, които са се съхранявали неправилно в котелно помещение. В същия ден мините са преместени в складовото помещение.

Следващата направена констатация е, че количествата, които трябва да се съхраняват, са много повече, отколкото трябва да бъдат, а разстоянията между палетата, на които се държат тези мини, е по-малко от допустимото.

"На 24 септември е имало проверка пак от Служба КОС – отстранен е проблемът в парната централа. Отстранен е проблемът и с подреждането на мините", обяснява министър Бакалов. Той отхвърли възможността отстраняването на нередностите в цеха и складовете да е бил отстранен само на документи. "Този, който се е подписал под документа, носи съдебна отговорност", категоричен бе той.

Йордан Бакалов обясни, че лицензът на фирмата е бил отнет два пъти - през 2007 и 2010 година. След обжалване в съда обаче е възобновен. "През 2013 г. от завода са заявили, че искат да пуснат ново производство за снарядяване на патрони, но не са отговаряли на условията и не им е разрешено", допълни Бакалов.

"През 2010 МВР е дало отрицателно становище по отношение работата на завода. Така че всеки да си поеме неговата отговорност”, заяви Бакалов и добави, че вероятно фабриката работи, защото "има някаква подкрепа от някъде". Причината за неговите твърдения е върнатият лиценз на завода.

Бакалов отказа да се ангажира с прогноза какви количества боеприпаси още има в складовете на завода. В 9:30 часа днес влизат екипи, които да направят оглед на взривения цех.