Бареков става депутат, но едва ли от Варна

Лидерът на ББЦ се отказва от Европейския парламент

Лидерът на ББЦ Николай Бареков напуска Европейския парламент и става депутат в Народното събрание. По-рано днес във фен-страницата си във ФБ той написа: "Отказвам евродепутатското място. Оставам тук, където наистина е тежко и има много работа за вършене".

Николай Бареков беше водач в листите на ББЦ за Пловдив-град и Варна на парламентарния вот в неделя. Засега ББЦ нямат мандат от Варна тъй като резултатът им тук е под минималната квота за едно депутатско място. Това може да бъде поправено при националното преразпределение на депутатите по области, чиято цел е да приравни сбора от представители на партиите в различните МИР към броя места в НС, спечелени от всяка политическа сила в национален мащаб. Така ще бъдат разпределени 4 от 15-те депутатски мандата във 3-и варненски МИР. За останалите вече се пребориха ГЕРБ - 6, БСП - 2, ПФ - 1, РБ - 1, ДПС- 1. Най-късно в четвъртък трябва да стане ясно дали 4-те места ще отидат за 3-те партии с резултат под минималния за един депутат - ББЦ, АБВ и Атака, или ще бъдат разпределени според остатъка на първите 5.

Ако ББЦ все пак се сдобие с мандат от Варна, той най-вероятно ще бъде за втория в листата - Георги Ковачев. Въпреки че Варна му е фикс идея заради загубата на кандидат-кмета Христо Бозов, зад чиято кандидатура Бареков застана миналата пролет с всички средства, той най-вероятно ще се откаже да е депутат от морската столица, защото трябва да гаси пожара, пламнал след преференциалния вот в Пловдив. Там учителката по биология Ана Баракова измества втория в листата на Коалиция „България без цензура”. Тя беше на 13-то място, но е събрала достатъчно гласове, за да спечели единственото място за ББЦ в Пловдив.

Освен новината, че се връща от Брюксел, Бареков информира феновете си, че ще подкрепи "широка дясна коалиция, съставена от ГЕРБ, РБ, ПФ и ББЦ".