Само две жени във варненския отбор в парламента

Лиляна Павлова и Красимира Анастасова от ГЕРБ са единствените сред 13 мъже

Почти изцяло мъжки отбор от депутати ще защитава интересите на Варна в 43-то Народно събрание, ако водачката на листата на ГЕРБ Лиляна Павлова реши да влезе от Стара Загора.

Въпреки че още не са обявени официално квотите по места, вече е ясно, че всички 8 партии, минали 4-процентната бариера, ще имат свой представител от Варна. Атака, ББЦ и АБВ не събраха достатъчно гласове за депутат в морската столица, но получават бонус от националното преразпределение на мандатите, чиято цел е да изравни местните квоти с общия сбор от места в Парламента, спечелени от всяка от партиите.

Според системата Хеър-Ниймайер, която се използва в България за определяне на мандатите, едно депутатско място във Варна "струва" 11587 гласа. Цифрата се получва като общият сбор от гласовете на всички преминали 4-процентната бариера партии (173 800) се раздели на броя на мандатите в 3 МИР-Варна - 15.
ГЕРБ имат 69 636 гласа или 6 цели мандата и остатък от 0, 0098 (69 636 разделено на 11587).
БСП - 24 711 гласа, 2 цели мандата и 0, 1326 остатък.
Патриотичният фронт има 17 551 гласа, 1 цял мандат и 0,514 остатък
Реформаторският блок - 17377 гласа, 1 цял мандат и 0,499 остатък
ДПС - 15 798 гласа, 1 цял мандат и 0,362 остатък
ББЦ - 10016 гласа, няма цял мандат и има 0,8644 остатък
АБВ - 9876 гласа, няма цял мандат и има 0,8523 остатък
Атака - 8835 гласа, няма цял мандат и има 0,7624 остатък

Така след като ГЕРБ взимат 6 мандата, БСП - 2, ПФ, РБ и ДПС по 1, остават 4 мандата за преразпределение според остатъка, който класира партиите в следния ред:

ББЦ - 0,8644 остатък
АБВ - 0,8523 остатък
Атака - 0,7624 остатък
Патриотичният фронт - 0,514 остатък
Реформаторският блок - 0,499 остатък
ДПС - 0,362 остатък
БСП - 0, 1326 остатък
ГЕРБ - 0, 0098 остатък

Така партиите без мандат получават по 1, а последният свободен отива при Патриотичния блок.

Това отрежда Варна да бъде представлявана в 43-то Народно събрание от следните депутати

ГЕРБ
Лиляна Павлова
Пламен Манушев
Красен Кралев
Красимир Петров
Красимира Анастасова
Павел Христов

Ако Лиляна Павлова влезе от Стара Загора, където също е водач, депутат ще стане и шефът на Очна клиника Руслан Тошев.

БСП
Ангел Найденов
Красимир Янков

Красимир Янков изпревари с преференции втория и третия в листата на БСП - Анелия Клисарова и Борислав Гуцанов

Патриотичен фронт
Валентин Касабов
Емил Димитров-Ревизоро

Ако Валентин Касабов влезе от Бургас, където е втори, депутат от Варна става Георги Димов

Реформаторски блок
Радан Кънев

Касим Дал беше втори във Варна и няма да е депутат заради разликата от 214 гласа, с която Реформаторите остъпиха третото място на Патриотичния фронт.

ДПС
Йордан Цонев

Ако Йордан Цонев влезе от Търговище, където също е водач, депутат ще стане Ерджан Себайтин. Той стана жертва на синдрома 18:18 при преференциалното гласуване и беше изместен от 18-я в листата Алеко Атанасов, който обаче вчера се отказа от депутатското място с молба до ЦИК.

ББЦ
Георги Ковачев

Николай Бареков е водач във Варна и в Пловдив-град. Освен това той е и евродепутат и засега няма право на място в НС. Вчера обаче лидерът на ББЦ обяви на страницата си във ФБ, че се отказва от мястото си в Брюксел в полза на българския парламент. Засега се смята, че той ще влезе от Пловдив и от Варна депутат ще стане вторият - Георги Ковачев. Ситуацията в Пловдив обаче е доста заплетена. Там в следствие на преференциите и синдрома 13:13 учителката Анна Баракова зае второто място и измести Дяко Дяков - адвокат и потомък на богат пловдивски род. Има вероятност, ако Баракова се откаже от място в парламента, Бареков да предпочете Варна, за да запази Дяков, който е сред най-верните му хора.

АБВ
Ивайло Калфин

Ако Калфин избере да е депутат от 25 МИР-София, мястото му ще заеме шефът на неврохирургията в МБАЛ "Св. Анна" Георги Кючюков. Засега обаче неофициалната информация е, че Калфин влиза от Варна.

Атака
Волен Сидеров

Лидерът на "Атака" най-вероятно ще избере Варна, за да влезе в парламента, за да "уреди" втория в листата в 25-ти МИР-София Ради Стоянов. Втората във варненската листа - Магдалена Ташева влиза като водач на Пловдив-област. Така че, ако Волен все пак избере София, за Варна остава Калина Балабанова, която беше водач в Добрич, но не влиза от там.