Избрани Новини
Българите масово страдат от липса на витамин D
Продукти, които го осигуряват витамин D са рибено масло, мазни риби, като риба тон, скумрия и сьомга, черен дроб, сирене, яйца
70% от българското население е със сериозен дефицит на витамин D през есенно-зимния сезон. Това съобщи в Пловдив д-р Александър Шинков от Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Иван Пенчев", цитиран от News.bg.
Липсата на витамин D намалява усвояването на калция и води до разрушаване на целостта на костите. Това от своя страна ускорява настъпването на остеопороза, категоричен бе д-р Шинков.
По думите на лекаря обездвижването, нездравословната храна, която консумираме, нестоенето на слънце, както и генетичните фактори са в основната на възникването на остеопорозата.
Не бива да пренебрегваме фрактурите, които се получават при падане. Те може да са аларма за това, че костите нямат достатъчна плътност, обясни проф. Сократес Папапулос, консултант и директор костни и минерални проучвания в Клиниката по ендокринология и метаболитни заболявания към Университета в Лейден, Нидерландия.
По думите на професора съществува лечение на хроничното заболяване , което включва преодоляване на недостига на витамин D, включване на физическа активност в ежедневието на пациентите и приема на медикаменти.
Статистиката сочи, че в България заболелите са между 250-300 хиляди, от които едва 16 хиляди се лекуват. До 2050 година се очаква броят на застрашените от остеопороза и последващи от това фактури у нас да нарастне двойно.
Продукти, които го осигуряват витамин D са рибено масло, мазни риби, като риба тон, скумрия и сьомга, черен дроб, сирене, яйца.