Брюксел поряза всичките ни европрограми

Новините

18-10-2014, 08:50

Снимка:

"Труд"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Само програмата за човешки ресурси с шанс за одобрение до Новагодина

Европейската комисия е порязала всички проекти на европрограми, по които България се готви да усвоява пари от ЕС в периода от 2014 до 2020 година, и ги и върнала с редица забележки. Както "Труд" писа, само по Програмата за развитие на селските райони забележките са 426. Не ни е върната само програмата по рибарство и то защото министерството на земеделието е смогнало да я изпрати за съгласуване едва преди 3 дни - на 15 октомври.

В същото време някои държави членки от ЕС започват да усвояват средства от новия програмен период, след като вече са одобрени първите 7 програми от общо 200 заявени. Това става ясно от отговори на кабинета на вицепремиера и министър на еврофондовете Илияна Цанова на запитване от "Труд".

Така със сигурност България ще започне усвояването на отпуснатите 16 млрд. евро до 2020 г. чак догодина. "По всички програми, без "Развитие на морското дело и рибарството", вече са получени коментари. В настоящия момент ресорните министерства извършват усилена работа по отразяването им", посочват от кабинета на министър Цанова. Оттам допълниха, че целта е до края на октомври и първите седмици на ноември преработените програми да бъдат дадени в Брюксел.

До момента страната ни е смогнала да изпрати преработени варианти с отразените в тях забележки единствено на две от общо 9 оперативни програми. Това са "Наука и образование за интелигентен растеж" и "Развитие на човешките ресурси". "В най-напреднала фаза е ОП "Човешки ресурси" 2014-2020 г., като очакваме до края на 2014 г. да бъде одобрена", казаха от кабинета на вицепремиера.

Забележките на Брюксел са "по отношение на фокуса или акцентите в програмите", коментираха от кабинета на вицепремиера Илияна Цанова. "Има чисто технически забележки. Има отворени въпроси като например: броят на градовете по програма "Региони в растеж", бенефициентите по програмата за околна среда, съобразяване на инвестициите и фокуса на програмата за селските райони със стратегическите приоритети в Споразумението за партньорство."