Съветници протестират срещу незаконно възнаграждение на зам.-шеф на ОбС

Новините

23-10-2014, 14:34

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Заплатите на властта в Долни Чифлик по-високи от варненските

В момента той получава 90% от заплатата на председателя на ОбС, който от своя страна получава 90% от заплата на кмета на Долни чифлик, възлизаща на 2 400 лв

Общинските съветници от ГЕРБ в Долни чифлик напуснаха сесията на Общинския съвет в знак на протест срещу незаконосъобразното възнаграждение на зам.-председателя на ОбС. Пряк повод за реакцията им бе отказа на управляващото мнозинство (БСП и ДПС) да разгледа внесената докладна за промяна в Правилника за дейността на Общинския съвет. В отговор на равнодушието, с което голяма част от съветниците се отнесоха към предложението на колегите си, групата на ГЕРБ в местния парламент напусна заседанието. Тя нееднократно алармира за незаконосъобразното възнаграждение на заместник председателя на ОбС Стефан Димитров, който е и ръководител на структурата на БСП в общината. В момента той получава 90% от заплатата на председателя на ОбС, който от своя страна получава 90% от заплата на кмета на Долни чифлик, възлизаща на 2 400 лв.

"На основание чл. 34, ал.2 от ЗМСМА "Общият размер на възнаграждението на общинския съветник за един месец не може да бъде повече от 70 на сто от:
1. брутната работна заплата на председателя на общинския съвет за съответния месец - в общините с население над 100 000 души.

2. средната брутна работна заплата на общинската администрация за съответния месец - в общините с население до 100 000 души“. Това изтъкват в докладната записка съветниците от ПП ГЕРБ в община Долни чифлик. Те настояват за промени в правилника в съответствие със законовите изисквания, а неправомерно получените възнаграждения да бъдат възстановени на Общинския съвет до края на бюджетната година.