Вицепрезидентът открива Фестивала на червенокръстките филми

Варна Лайф

03-11-2014, 10:18

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фестивалът на червенокръстките филми започва след месец

По време на откриванетоа ще бъдат наградени доброволците от МУ-Варна и БЧК, оказали помощ на пострадалите от наводненията в Аспарухово

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми започва днес. В 19:00 ч. в Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" ще има церемонията по официалното откриване на фестивала, който се провежда от 3 до 7 ноември под патронажа на вицепрезидента на Република БългарияМаргарита Попова. Организатори и инициатори за възраждането на един от най-престижните филмови фестивали на Варна след близо 25-годишното му прекъсване са Медицински университет – Варна и Българския червен кръст.

По време на церемонията ще бъдат наградени доброволците от МУ-Варна и БЧК, оказали помощ на пострадалите от наводненията в Аспарухово. Плакет за хуманизъм в киното ще бъде връчен и на сръбския режисьор, носител на многобройни отличия от най-престижните международни кинофестивали и член на борда на Европейската филмова академия Горан Паскалевич – специален гост-режисьор на фестивала. Церемонията по откриването ще завърши с прожекция на неговия филм „Когато се съмне / When Day Breaks” (2012), отличен със Специалната награда на журито в Палм Спрингс, Гран При за най-добър филм в Кливланд.

Гости на официалната церемония по откриване на фестивала ще бъдат известни представители на актьорските и филмови среди у нас, сред които директора на Националния филмов център Георги Чолаков, режисьорите Андрей Слабаков, Милена Кънева, Ники Кънчев, актьорите Аня Пенчева, Ернестина Шинова, Никола Анастасов, Иван Ласкин, Мартина Вачкова, Мариян Вълев и много други.

По-рано през деня вицепрезидентът Маргарита Попова ще засади дръвче в „Алея на славата“ в парка на Детски оздравителен лагер „Радуга“ като символ на новото начало за фестивала. На всеки кръгъл час от 13:00 до 17:00 ч. от улица Антим I във Варна ще тръгват автобуси за СОК „Камчия“. Всички граждани и гости на морската ни столица са поканени на церемонията по откриването.