Половината българи под прага на бедността

Новините

04-11-2014, 08:27

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Eдна трета от бедните българи са работещи

Почти половината (49,3%) от населението на България живее под прага на бедността, със сериозни материални лишения или с неспособност за реализация на пазара на труда. Това поставя страната ни на първо място по бедност в Европейския съюз, сочи съвместно изследване на Фондация "Фридрих Еберт" и Института за икономика и международни отношения.

Според авторите на проучването особено тревожно е това, че една трета от бедните българи са работещи, бедни са и 27.9 на сто от тези на непълен работен ден, което показва, че у нас работата не е гаранция за стабилно социално положение.
Най-бедни са семействата с двама възрастни и три или повече деца - почти 61% от съответната група през 2012 г. Този тип семейно положение е характерен за ромската етническа група.

Много висок е процентът на бедност при самотните възрастни хора - 60-70%. Сред основните причини за бедността се сочат недоброто образование, липсата на мобилност в търсене на работа и етническата и регионална принадлежност.

Сравнителният анализ показва, че България е страната с най-висок процент на населението, живеещо в риск от бедност и влизането на страната в Евросъюза не е променило негативните факти. В годините преди присъединяването (2005 - 2006 г.) в риск от бедност са живеели 18.4% от населението, година по-късно под прага на бедността са 22% от хората, през 2011 г. - 22.3%, а през 2013 г. - 20.8%.

Показателно е и разслоението на бедността по региони. Понастоящем под линията на бедността са 10.3% от населението на Югозападния регион срещу 28.6% в Северозападния регион.

В доклада се критикува образуването на цената на тока чрез потискането на ръста на тарифите, което е в полза на заможните хора, съчетано с липсата на политика за подпомагане на енергийно бедните. Високите косвени данъци, които удрят най-тежко хората с по-ниски доходи, също имат своя сериозен принос за бедността в България.