Флашмоб в подкрепа на страдащите от диабет

Утре пред Първа детска клиника ще бъде поставено Дървото на надеждата

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. По този повод от 11 часа в 20 града в България, включително и във Варна, ще бъде направен флашмоб. Хора в сини дрехи, участващи в кампанията ще направят, хващайки се за ръце, синия кръг на надеждата, символ на единството и подкрепата на всички, страдащи от диабет. Зад инициативата застават "Сдружение за инсулиновите помпи", "Асоциация диабед и преддиабет", "Асоциация Диабет 2", "Българска асоциация диабет" и "Националната пациентска организация". Това съобщиха от Медицинския университет. От там припомниха, че днес и утре от 15 ч. в зала 501 зала на Отделението по ендокринология в УМБАЛ "Св. Марина" ще има обучение за деца и юноши с диабет, проведено от сестрите на отделението. Поканени са и медицински сестри от детски градини и училища. Утре от 13 ч. в зала 501 ще се проведе обучение и за лекари и специализанти по педиатрия и детска ендокринология. Подобни обучения се провеждат регулярно от екипа на отделението, не само за Световния ден за борба с диабета.

В петък от 13:30 ч. пред Първа детска клиника на 5 ет. ще бъде поставено Дървото на надеждата. Кампания е на децата от Българската скаутска организация и е в подкрепа на техните връстници, нуждаещи се от инсулинови помпи. В продължение на една седмица картичките, които изпращат децата скаути от България и от цял свят, ще бъдат окачвани на това дърво, след което то ще бъде предадено от Сдружението за помпена терапия на Министерството на здравеопазването.

Сдружението за помпена терапия се учредява миналата година и в него членуват родители на деца на помпена терапия, пациенти, страдащи от диабет, институции и организации, подкрепящи искането на българските пациенти инсулиновите помпи да бъдат реимбурсирани от държавата. Българските деца и като цяло българските пациенти са единствените в Европа, които не получават реимбурсация на инсулиновите помпи. Председател на сдружението е Ваня Стоянова от Шумен, майка на дете с помпа и студент на МУ-Варна по специалността "Здравен мениджмънт".