Варна обедини България в Брюксел

За първи път национална кауза събра евродепутатите ни заедно

Кандидатурата на Варна за европейска младежка столица събра подкрепата на всички български евродепутати. Това те заявиха писмено още преди месец, а снощи повечето от тях присъстваха и на представянето на града в Европейския парламент. 12 от общо 17 български евродепутати участваха в кръглата маса на тема "Активната младеж през социалните иновации". В залата не дойдоха единствено Сергей Станишев и Георги Пирински от БСП, Николай Бареков, Неджми Ниязи Али от ДПС, както и Томислав Дончев, който от вчера вече не е член на ЕП, заради избирането му за вицепремиер, а нов депутат от листата на ГЕРБ все още не се е заклел.

За първи път толкова много български евродепутати се събират на едно място, коментираха чиновници в европарламента. Присъствието на варненското събитие беше факт, въпреки че по това време вървеше и пленарно заседание на европейския парламент с краен час 23:30 ч. Любопитен факт е, че вчерашният ден, 12 ноември, се оказа и рекорден за посещения на туристически групи в парламента. Над 2500 човека, или 76 групи, от които 4 от България, обикаляха вчера сградата в центъра на Брюксел. Голяма част от тях успяха да видят и експозицията на Община Варна от снимки и рекламни материали, посветени на кандидатурата за европейска младежка столица през 2017-а.

Кръглата маса започна с приветствие на кмета Иван Портних. Минути преди това кандидатурата на Варна официално беше подкрепена от г-жа Кристалина Георгиева, заместник председател на Европейската комисия, която дойде до залата, разговаря с кмета и варненските доброволци, но не успя да присъства на цялото събитие (прочетете повече).

"Варна дава шанс на младите хора и аз съм пример за това, защото съм кмет на този град, а съм само на 37 години", каза Иван Портних в началото на форума. Според него демографският профил на града, в който има 40 000 студенти, ни задължава да спечелим. "Варна е древен град с младежки дух", заяви кметът и припомни, че бюджетът на града за младежки дейности (1,2 млн. лв.) е по-голям от националния (900 000 лв.).

Отговор на въпроса, който всички във Варна си задаваме: "Какво ще ни донесе спечелването на титлата "Европейска младежка столица през 2017-а"?", директно даде евродепутатът Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ). "6 млн. или 1 на всеки 5, от младежите в ЕС са без работа. Един на всеки трима е заплашен да бъде беден и изклкючен от обществото. Решението на този проблем е образованието на младите хора, което трябва да възпита у тях предприемачески дух, желание за доброволчество и социално полезна дейност", каза той.

Именно социланото предприемачество - създаването на бизнес, който не само да акумулира печалба, но и да е полезен за обществото, беше основната тема на кръглата маса.

За социалните иновации, за това как технологиите могат да променят живота на младите хора, говори Момчил Неков, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП. Именно той беше евродепутатът, който предложи варненските доброволци от СУПЦ "Д-р Анастасия Железкова" за наградата "Европейски гражданин на годината". Дали ще я получат ще стане ясно утре.

Най-емоционално беше изказването на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Ева Паунова, която даде своите три примера за млади хора, създали едновременно успешен и полезен за обществото бизнес. Тя разказа за 28-годишен европеец, създал он-лайн платформа за евтино пазаруване, който 6 одини по-късно има 10 000 служители. Друг млад човек измислил стол с ергономичен дизайн, който му донесъл огромна печалба и довел до наемането на 500 работници за няколко години.

Оказа се, че най-пресният пример в класацията на Ева Паунова, седи в залата - варненският осмокласник Христо, създал апликация, чрез която 3000 учители в САЩ вече контролират своите ученици. Мобилното приложение не е безплатно, продава се успешно и носи печалба на създателя си.

"Варна е намерила формулата и енергията да привлече красиви, активни и млади умове, които да работят за бъдещето на града. Ще се радвам, ако повече български кметове правят това, което прави кметът на Варна", каза Паунова. "Не знам дали Варна ще стане европейска младежка столица, но знам, че България, не може да предложи по-добра кандидатура от тази на света", категорична беше младата евродепутатка.

Официалното видео на кандидатурата за #Варна 2017