300 хиляди българи страдат от зависимост към алкохол

Животът

17-11-2014, 07:24

Снимка:

© Pixabay

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Често е трудно да си представим, че ще гледаме мач по телевизията, без да си налеем бира

Употребата на алкохол обслужва психологични нужди, като например от релаксация, преодоляване на бариери в общуването и убиване на скуката. В днешно време обаче то е също и стереотип, повлиян от рекламите на алкохолната индустрия.

Често е трудно да си представим, че ще гледаме мач по телевизията, без да си налеем бира или ракия. Това заяви д-р Васил Женков от Клиниката по психиатрия в Александровска болница,  в интервю за "Новинар". 

Около 300 хиляди са българите, страдащи от зависимост от алкохол, съобщи още специалистът. Той уточни, че според утвърдени в света норми, за нерисково пиене се смята 100 мл спиртна напитка, една стандартна чаша вино, или един литър бира за мъже дневно, при това не всеки ден. За жените обаче нормите са два пъти по-малки.

Най-често лечение от алкохолна зависимост търсят хора в активна зряла възраст, но шампиони по консумиран алкохол за единица време са тийнейджърите и особено студентите, обясни още той. По думите му няма имунизирани към алкохолна зависимост и тя не подминава нито бедни, нито богати.

Въпреки това обаче отчаянието и безперспективността са сред причините, които често карат хората редовно да посягат към чашката. Търсенето на лечение все още не означава желание за промяна, а голяма част от хората с такива проблеми са склонни да капсулират проблема в семейството.