Елмрежата била зле, ще седим на тъмно тази зима

Животът

21-11-2014, 16:11

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Синдикатите се оплакаха от Енерго-про, призовават към нови протести

Североизточна България тази зима е заплашена от множество аварии. Сривове ще има в много градове и села и хората ще стоят на тъмно и студено. Страшната картина обрисуваха синдикалисти, загрижени за тежкото състояние на елмрежата в региона. Причина за това, според Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ е, че повече от две години Енерго Про - дружеството, което отговаря за региона, не е правило инвестиции в мрежите си. Освен това в цяла Североизточна България има само два аварийни екипа и те са във Варна.

Според синдикалистите енергоразпределителното дружество не прави никакви подобрения и не се грижи за поддръжката на техническите съоръжения. Към провиненията, заради които, според тях, ЕРП-то трябва да се прости с лиценза си, те добавят и редица нарушения на трудовото законодателство.

„Нарушаването на Кодекса на труда е крещящо. Не се спазват задължителните междусменни почивки от 12 часа. Извънреден труд не се заплаща. Служители разказват, че наскоро им е раздадено лятното облекло. Не разполагат с инструменти и резервни части. Техниката е амортизирана и остаряла. В нарушение на трудовия кодекс се подписват срочни трудови договори, с обяснението за преназначаване на друга длъжност или прехвърляне в друг отдел, с изпитателен срок от няколко месеца. Почти всички, подписали такива договори, са освободени. Това на практика са масови уволнения, прикрити зад тази процедура“, категоричен е инж. Божидар Митев, председател на синдиката. Според него до края на годината броят на уволнените да достигне 250 души от общо 2450.

Синдикалистите определиха упралението на дружеството като мутренско, което си служи с директни заплахи към служители, дръзнали да са синдикални лидери. „Вие как бихте нарекли поведението на ръководител в тази компания, който заявява на един от председателите на НСФЕБ: „какво ще каже твоята хубава женичка, ако те кача на тази черна лимузина с двама грузинци и те върна след две седмици в памперси“? По мой адрес е казал: „при рулетката пистолетът се върти, сега сочи към нас, но кажи на твоя началник, че ще го обърнем към него“. Това са стопаните на част от електроснабдяването в България“, заяви председателят на синдикалната федерация.

„Крайно време е да има осъдени хора за всички престъпления в енергетиката. Търпимостта спрямо Енерго Про също е престъпление. Няма друга компания в енергетиката ни с подобен тип поведение“, заяви Митев. Той и колегите му призовават гражданите от Североизточна България подкрепят протестни акции пред сградата на дружеството, планирани за следващата седмица.