Вампирите всъщност били жертви на холера

Новините

27-11-2014, 19:29

Снимка:

Dayli Mail

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Учените твърдят, че появата на ритуалните погребения съвпада с времето, когато се развихрят първите епидемии от холера в Източна Европа

Легендите за вампири, характерни за селата в Източна Европа, е възможно да са се родили в резултат на смъртните случаи, причинени от холера. Това показва ново изследване, цитирано от Dayli Mail. През 17-ти и 18-ти век нарочените за вампири са били погребвани със странни ритуали, т. нар. "апотропей" погребения, за да се предпазят останалите от злото, както и за да не позволяват на мъртвия да възкръсне от гроба. 

Преди време в полско гробище археолози са открили скелети със сърпове и камъни във вратовете, типични атрибути на "апотропей" погребенията. Първоначално се е смятало, че погребаните са нарочени за вампири, защото са пришълци, преместили се в района, малко преди да умрат. Оказва се, че всъщност погребаните не са кръвосмучещи чудовища. Тестове са накарали изследователите да стигнат до извода, че всъщност това може би са първите жертви на холера, които са били гледани с подозрение, заради това, че са умрели изведнъж. 

Учените са анализирали емайла от зъбите на шест "вампири", както и на други 60 души погребани на същото място. Те са установили, че "вампирите" са местни жители, а смъртта им е сметната за странна от съвременниците им по други причини.

Учените твърдят, че появата на ритуалните погребения съвпада с времето, когато се развихрят първите епидемии от холера в Източна Европа. Това може би са първите хора, които умират в огнищата на заразата.

"Хората от постсредновековния период не са разбирали как се разпространява болестта", коментира ръководителят на изследването д-р Лесли Грегорицка. "Те са нямали научно обяснение за епидемията и смъртта, която предизвиква и най-лесното обяснение е било свръхестественото - в този случай вампирите. Според легендите, силата на вампирите може да бъде прехвърлена на жертвите, чрез ухапване от тях, подобно на болестта", допълва тя.

В някои истории, като в сериите за Блейд, вампиризмът наистина се разпространява от вирус. Нови изследвания, публикувани в научния журнал PLOS One, намекват, че може би причината наистина е болест, но тя не превръща жертвите си в кръвопийци.

Учените изследвали скелети, които били изровени по време на разкопки в гробище в Дравско Поморские - град в Северозападна Полша. Всичките 285 човешки скелета са разкрити между 2008-а и 2012-а година. Шест от тях - възрастен мъж, три жени, младо момиче и дете - са били погребани по странни начини. Пет от тях са погребани със сърп през врата или корема, като начин за премахване на главата или вътрешностите, в случай че тръгнат да се надигат от гробовете.

Двама пък са имали и големи камъни под брадичката - за да не ухапят някого. Сред останките са намерени и други предмети като например монети с кръстове. Още по-необичайно е и това, че те са погребани наред с другите хора в градското гробище. Досега откритите вампирски гробове в Източна Европа се намират винаги в покрайнините.

За да разберат кои са били тези хора, д-р Грегорицка и колегите й изследват кътниците на 60 индивида, използвайки изотопи на стронциеви съединения, които после сравняват с изотопите, открити в зъбите на животни от същия район. Тъй като изотопите се натрупват в зъбите през живота на животното или човека според храненето и водата, те спомагат за това да се разбере дали погребаните в гробището са местни хора.

Резултатите показали, че всеки от шестте вампири, са по-скоро членове на местната общност, отколкото пришълци. Това води изследователите до извода, че е имало нещо друго, което хвърля съмнение, върху смъртта им. 

За всички, чиято смърт е била необичайна по някакъв начин - преждевременна, причинена от насилие, в резултат на самоубийство или от зараза, се счита, че е възможно да се върнат от гроба. Исторически архиви описват множество епидемии от холера, които са засегнали Полша през целия 17-ти век в резултат на замърсена вода.

"Първият човек, умрял от холера, най-вероятно веднага е бил сметнат за потенциален вампир. Въпреки това, тъй като холера убива бързо и не оставя видими маркери върху скелета, не е ясно дали точно това се е случило", завършва д-р Грегорицка.