Отложиха скандалния спектакъл "ICure", местят го в "Графит"

Финалът на фестивала "Vertigo" ще е в неделя

Обществен натиск под формата на моралистки съображения и откровено хомофобски нападки наложи спектакълът, закриващ фестивала "Vertigo", да смени сцената и да бъде отложен с един ден. Вместо в зала "Север" на Археологическия музей днес, "ICure" ще се играе в неделя от 19:00 часа в галерия "Графит", съобщиха организаторите. 

Интерактивният моноспектакъл, който предварително е обявен като неподходящ за зрители под 18 години, предизвика медиен скандал и разцепление сред служителите на музея заради рекламираната от самите организатори на фестивала сцена, в която се имитира орален секс между двама мъже. 

Автор на музиката, текста и хореографията и основен изпълнител е Иво Димчев, един от най-успелите артисти в областта на съвременния танц и пърформанс в световен мащаб. 38-годишният артист идва в морската столица, за да покаже за първи път в родината си най-новата си продукция. "ICure" в момента е едно от най-желаните представления за сезона по европейските фестивали и е представен на публиката от три континента. 60-минутният спектакъл се очаква с нетърпение и от самите участници във фестивала "Vertigo", които останаха във Варна, само за да се срещнат с уникалния стил на Иво Димчев.

Спектакъла самият артист анонсира така: "Ако изцелението е избор, защо да не направим този избор докато сме в театъра. Защо да губим още един час в опити да бъдем "по-културни“, когато можем да го оползотворим, за да бъдем "по-здрави“. Този пърформанс е създаден не за да изцели определено физическо или психологическо състояние, а за да изцели всички тях едновременно. ICure може също да лекува и хора, които обичате, зависи от целта, в която искате да насочите лекуващата сила на Icure."

Иво Димчев се завърна в България вчера, след като е играл спектакъла в Холандия. Срещайки се с родната действителност и отзивите за спектакъла още преди някой да е гледал, той коментира на стената си във Фейсбук:

 

Иво Димчев е хореограф и изпълнител. Неговата работа е крайна и разнообразна смесица от пърформанс, танц, театър, музика, рисунки и фотографии.

Димчев е автор на повече от 30 представления. Той е получил множество международни награди за танц и театър и е представил работата си в Европа, Северна и Южна Америка.

Освен артистичната си работа Иво Димчев дава майсторски класове в Националната театрална академия - Будапеща, Кралската танцова консерватория на Белгия - Антверпен, Висше училище по изкуствата - Берн, "ДенсУеб" - Виена и т.н.

Той е основател и директор на фондация "Хюмартс"в България, която организира всяка година Национален конкурс за съвременна хореография.

След завършването на магистърската си степен по сценични изкуства в академия "Дазартс" - Амстердам през октомври 2009г., Иво Димчев се премества в Брюксел и основава пространството "Волксрум", което ежеседмично представя международни млади артисти.

От януари 2013г., Иво Димчев е резидентен артист в "Кайтеатър" - Брюксел за период от 4 години.

През 2014 г. Иво откривa в София MOZEI - независимо пространство, което се фокусира върху съвременното изкуство и музика.