Всички компенсации за наводненията в България са признати от Брюксел

Парите

01-12-2014, 16:04

Снимка:

europarl.europa.eu

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

10,4 млн. евро получаваме от Брюксел за наводненията у нас (видео)

Варна очаква 9 милиона лева от предвидените 10,5 млн. евро за възстановяване на щетите от бедствията през лятото

Всички преки щети от наводненията през лятото, заявени от България, са признати от Европейската комисия. Това заявява в писмо до евродепутата от БСП Момчил Неков комисарят по регионална политика на ЕС Корина Крецу.

Неков поиска разяснения от Европейската комисия, тъй като предложеното обезщетение от 10,5 млн. евро от Европейския фонд "Солидарност", се оказа по-ниско от очакванията на правителството.

Според комисар Крецу тъй като поисканата помощ се отнася за бедствия от национален мащаб, е приложена прогресивна двуетапна система, като сумата е изчислена като сбор от 2,5% от частта от преките общи щети, която е под прага за "голямо бедствие" и 6% за частта от щетите над този праг. За България прагът за 2014 г. е 232, 502 милиона евро.

В отговора се уверява, че този метод да изчислени взема предвид капацитета на България да се справи сама с природното бедствие. "Той позволява също така п ри един и същ размер на щетите, сравнително по-бедните държави, да получат по-голяма в абсолютно отношение помощ", се казва в отговор на питането на Момчил Неков.

В него се казва, че Европейската комисия все още очаква българското правителство да я информира за какво ще използва парите. Комисар Крецу уверява, че веднага щом Европейският парламент и страните членки одобрят промените в бюджета на ЕС, поискани от Комисията, обезщетенията ще бъдат изплатени. Недостигът на средства няма да засегне това плащане.

Заради провала на преговорите за бюджета на Общността през ноември Европейският парламент е блокирал решенията по бюджетни въпроси. Еврокомисията внесе нов проектобюджет, който сега ще се преговаря между парламента и страните членки. Възможно е, ако споразумение бъде постигнато до средата на месеца, компенсациите за щетите от наводненията в България отново да влязат в програмата на пленарната сесия на Европейския парламент (15-18 декември).

На 10 октомври Европейската комисия предложи на България да бъде предоставена помощ от 10,5 млн. евро за компенсиране на щетите от наводненията в областите Варна, Добрич, Габрово, Велико Търново, Бургас, Монтана, Кюстендил, Пловдив, Хасково, Ямбол и Софийска. 9 млн. лева от тях са предвидени за Варна за укрепване и реконструкция на двата отводнителни канала в "Аспарухово" - на ул. "Горна Студена" и ул. "Моряшка", където наводнението взе човешки жертви.

Европейската комисия разглежда и второ искане от българските власти - за обезщетения за пороя в Мизия. Очакваната помощ от фонд "Солидарност" по тази молба е 1,9 млн. евро.

Вижте пълния текст на отговора на Европейската комисия на питането на Момчил Неков тук »