Джокондата била китайски робиня

Общество

03-12-2014, 14:28

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Испански музей разкрива по-млада Мона Лиза

Учени откриха скелета на Мона Лиза

На фона на картината с Мона Лиза се вижда китайски пейзаж

Китайските социални мрежи бяха взривени от теорията на италианец, претендиращ за историк, според която Джокондата всъщност е била китайска робиня, станала майка на Леонардо да Винчи, съобщава БТА по данни на Франс прес.

Анджело Паратико, писател, живущ в Хонконг, твърди, че цели две години е събирал документи в подкрепа на шокиращата си теза.

Според нея геният на Ренесанса е бил заченат от Катерина, робиня от Далечния изток, служила наедин от приятелите на баща му.

Именно тази жена е била изобразена с чертите на Мона Лиза, твърди италианецът. В подкрепа на теорията си той изтъква, че на фона на картината с Джокондата се вижда китайски пейзаж, а в лицето й бегло се долавят китайски черти.

Хипотезата на Паратико, която ще бъде подробно изложена в бъдеща негова книга, предизвика вълна от реакции в Китай. Някои от тях бяха на недоумение, други пък взеха на подбив италианеца.

Темата беше разгледана 4 милиона пъти в интернет, а коментарите по нея достигнаха 160 хиляди. "Вече разбирам защо усмивката на Джокондата е толкова загадъчна, четем в един от форумите. Тя е типично китайска", иронизира авторът на коментара.

Не пропускайте да видите и тези снимки:
Чудо! Какво може да направи един грим с жената? (галерия)

Има такива идиоти, сигурни сме! - част 2 (галерия)

Да ти прецакат снимката в последния момент (галерия)

Животинка в чаша? Най-сладкото нещо на света (галерия)

58 от най-креативните пръстени създавани някога (галерия)

Странно украсени автомобили (галерия)
27 неща, които не виждате всеки ден (галерия)