Пет болници на червено с над 71 млн. лева

Животът

07-12-2014, 12:22

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненската МБАЛ „Св. Марина“ е дълг от 11,5 млн., парите й – в КТБ

Пет болници са „шампиони” по просрочени задължения с обща сума на дълговете им над 71,3 млн. лв. Това става ясно от справка на Министерството на здравеопазването, предоставена след депутатски въпрос, уточнява „Монитор“.
Първенството сред най-закъсалите лечебни заведения е на многопрофилната болница „Проф. д-р Ст. Киркович” в Стара Загора, която е с просрочени дългове за близо 19,5 млн. лв. Университетската болница „Св.  Георги” в Пловдив пък има над 16,1 млн. лв. борчове, “Пирогов” - 13,6 млн. лв., Многопрофилната „Св. Марина” във Варна – 11,5млн. лв. и Александровска – над 10,5 млн. лв. Техните сметки, с изключение на „Пирогов”, са и в КТБ, уточняват от здравното министерство.
Проверка на медицинския одит е установила, че просрочените   задължения на болниците са основно към доставчици на лекарства и медицински консумативи като игли, спринцовки, катетри и абокати. Ревизията показала още, че в лечебните заведения има значително увеличен брой болни на легло спрямо миналата година.
Към 31 октомври болниците с 50 на сто държавно участие в страната са с неразплатени фактури към доставчици на лекарства и медицински консумативи и доставчици на храна, битови услуги, електричество, отопление и вода на обща стойност над 1,1 млн. лв.
Обичайната практика е с приблизително толкова задължения да приключват те календарната година, но те се изчистват през януари, когато лечебните заведения си получат парите от Националната здравноосигурителна каса за декември, поясниха финансисти от МЗ.
Бюджетът на НЗОК бе актуализиран през август с 225 млн. лв.

В същото време МБАЛ „Св. Марина“ ЕАД има депозит от 9 108 684 лева в КТБ. Други варненски институции в списъка на вложителите са Варненският свободен университет с 4 624 799 лева, Икономическият университет с 4 295 625, Окръжният съд – с 1 649 906 лева, научи varnautre.bg.