Оцелелите моряци от "Елга 1": Не се уплашихме!

Животът

08-12-2014, 06:53

Снимка:

в. Труд

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Първоначалният оглед сочи, че причината за крушението е техническа

"Бурята беше страшна, но не се уплашихме. Само за готвачката Люда се притеснихме, гледахме да й помогнем, нея да спасим." Това разказаха Валерий и Генадий - двама от оцелелите моряци от руския кораб "Елга 1". От 3 декември вечерта той бедстваше с пробойна във водите на Черно море и бе спасен по чудо от потъване навръх Никулден край Балчик. 12-те мъже и жената от екипажа са на сушата от 5 декември, след като напуснаха наводняващия се кораб, бяха качени на друг и докарани до Варна. Преди да скочи последен на спасителния плот в бушуващото море, капитанът Дмитрий Размахнин успял да пусне котва и това позволило на повиканите два влекача на холандскага фирма "Мултрашип" да открият пълния с 6000 тона въглища "Елга 1" и да го провлачат до българския бряг. Петима холандски експерти, двама български водолази, екипи на "Гражданска защита" и "Морска администрация" успяха да стабилизират опасно килнатия кораб и вчера следобед той акостира на кея пред кораборемонтния завод "Одесос".

Първоначалният оглед сочи, че причината за крушението е техническа, каза шефът на "Морска администрация"-Варна, кап. Валентин Енчев. "Подписахме пред нотариус документ, че не носим вина за инцидента", обясни Валерий Горохов, който е втори помощник-капитан. Според него през лятото "Елга 1" бил ремонтиран, минал успешно и преглед пред корабния регистър. "За трети път плавам на този кораб. Бурята беше главната причина за това нещастие. Не съм фаталист, но смятам да си намеря работа на крайбрежно корабче, да се прибирам често у дома в Ростов и да си гледам градинката", каза Горохов. Той определи себе си като жертва на перестройката, тъй като при соца бил шеф на ресторант, но след промените му се наложило да учи и да овладее морската професия.

"30 години плавам, за първи път ми се случва корабокрушение. Но няма да се откажа", категоричен бе колоритният боцман Генадий от Краснодар. След 2-часовия престой в леденото море го стегнало сърцето и затова в хотела идва медицински екип да го наглежда и да му мери кръвното. Моряците с нетърпение чакат "Елга 1" да бъде докаран във Варна, тъй като на борда останали повечето им вещи и иконата на пазителя Св. Николай. До ден шефовете щели да им кажат кога се връщат у дома. Разследването вече е поето от руския застраховател, като по стандарт ще се проверят всички възможни причини - от технически дефект през човешка грешка и дори саботаж, обясниха експерти.