Съветниците доволни: Транспортният проект отлепи

Избрани са почти всички изпълнители, започва изграждането

Oбщинските съветници от комисията по Транспорт най-после са доволни от отчета на ръководителя на проекта за Интегриран градски транспорт Биляна Якова. Досега те атакуваха както изпълнението на 10-те компонента, така и действията на самата Якова заради "бъдещото време" в предишните й доклади.

Към 4 декември вече с избрани изпълнителите по почти всички компоненти на проекта. На 11 декември ще стане ясно дали някоя от загубилите търговете фирми ще обжалва процедурата по Закона за обществените поръчки. Засега няма подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията, стана ясно от последния доклад, представен днес. Ясни са изпълнителите на бъдещото скоростно трасе за градския транспорт, което включва основна реконструкция и разширяване на 6 варненски булеварда. Избрани са и фирмите за новите съоръжения за колоездене, за изграждане на крайните спирки и за подобряване на достъпността. Ясно е и кой ще се погрижи за електронната билетна система. Приключила е процедурата и се чака решение на оценъчната комисия за компоненти 2,3,4 - осигуряване на предимство при преминаване на автобусите от градския транспорт, изграждане на система за информация на гражданите в реално време и център за управление на интегрирания градски транспорт. Предстои да бъде избран и одитор.

На 15 декември ще бъдат обявени и условията за доставка на 3 микробуса за транспорт на хора с увреждания. Закупуването им е финансирано от Европейската банка за възстановяване и развитие. Нов търг ще бъде обявен и за изпълнител на ремонта на депото на "Градски транспорт" ЕАД, тъй като на първия нямаше кандидати. Сега условията са прецизирани и одобрени отново от управляващия орган на оперативната програма.

Срокът за всички дейности е 9 юли 2015 г., когато Община Варна трябва да отчете изпълнението на проекта и европейското финансиране по него. Очаква се, обаче, управляващият орган да разреши удължаване на крайния срок до 31 октомври 2015 г. заради забавяне на проекта още в началната му фаза през 2012 г.