Бизнесмен осъдил общината заради "паяк"

Мисия Варна

09-12-2014, 14:12

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хората с проблеми със слуха ще паркират на местата за инвалиди

Лъскавото му возило било паркирано на място за инвалиди

Варненски бизнесмен успя да осъди община Варна на две инстанции заради това, че колата му била вдигната с паяк. Лъскавото возило било паркирано на бул. "Сливница" на място за инвалиди. Това нарушение станало причина за репатрирането на джипа. Въпреки очевидното престъпване на закона собственикът завел дело и успял да осъди общинското предприятие, управляващо паяците. Сега то ще трябва да му заплати 300 лева.

Случаят стана ясен днес по време на заседание на комисията по транспорт към Общинския съвет. На него представители на инвалидите поискаха повече паркоместа за хора с увреждания, както и по-строг регламент при раздаването на картите за тяхното ползване. Според инвалидите само тези с двигателни проблеми от тях трябва да ползват такава привилегия, за да стигат местата за паркиране за всички наистина нуждаещи се.

Социалната дирекция на Общината подготвя специална наредба за инвалидите във Варна и какви привилегии и услуги могат да ползват те според заболяването и степента му, обясни председателят на комисията Христо Алексиев.

Тази наредба ще трябва да регламентира и реда за получаване на безплатни карти за градския транспорт. Днес съветниците се оказаха затрупани с искания за такива карти от най-различни сдружения и съюзи на хора с увреждания. Така например от Съюза на слепите са поискали 602 карти, но за разлика от други години те трябвало да са не за една, а за всички линии на градския транспорт. Това искане накара представителите на другите сдружения да се обявят за дискредитирани, защото хората с двигателни проблеми били най-многочислени сред инвалидите - над 20 000 в града, а тяхната организация получавла най-малко бонуси.

57 карти и 2 безплатни винетки - общо на стойност 42 000 лева, поискаха и от "Карин дом". За увеличение от 40 на 50 безплатни карти настояват и от дружеството за хора на хемодиализа, които са общо над 200 в града. 35,4 хил. лева повече от досега ще струват и картите за работещите в дом "Майка и дете". В момента 60 от тях имат право на безплатен превоз с линия 31, но сега от дома настояват половината да имат карта и за още една линия.