Непрочетен мейл отърва семейство от злощастния полет на "Еър Ейша"

Според Джакарта Самолетът е на дъното на морето

Индонезийско семейство от 10 души е трябвало да пътува със самолета на "Еър Ейша", който изчезна от радарите преди два дни. За късмет семейството закъсняло за злощастния полет и оцеляло по чудо. 36-годишният Христианавати разказа, че той и още 9 души от голямата му фамилия - четири деца, шест възрастни, между които майка му и по-малкият му брат искали да празнуват Нова година в Сингапур и си купили билети за полета. Първоначално самолетът трябвало да излети в 7,30 ч местно време, но компанията изтеглила полета с два часа по-рано в 5,30 ч. местно време, като информирала пътниците с имейли още на 15 и 16 декември. Семейство за щастие не си проверило пощата и не знаело за промяната. Когато фамилията пристигнала на летището в Сурабая, в Индонезия, самолетът вече бил излетял. Хората оцелели по чудо, съобщи "Стандарт". На борда на изчезналия самолет е имало общо 162-ма души - 155 индонезийци, трима южнокорейци, един французин, който е бил помощник пилот в машината, един британец, един малайзиец и един сингапурец. 

Изчезналият от радарите самолет на малайзийската авиокомпания  "Еър Ейша" е паднал в океана. "Въз основа на наличната информация основната хипотеза е, че самолетът е на дъното на морето. Това е първоначалното впечатление, което може да претърпи развитие след анализ на резултатите от издирването". Това заяви ръководителят на индонезийската служба за спасителни операции Бамбанг Соелистьо на пресконференция. Операцията по издирването на изчезналия самолет беше подновена и Търсенето на машината продължава. 

По-рано австралийски самолет, участващ в издирването на машината, забеляза предмети в зоната на издирването, но още не може да се потвърди, че те са части от изчезналия. Ръководството на операцията е поверено на Индонезия, защото връзката с машината бе изгубена, когато тя се намираше в нейния сектор на въздушен контрол. Метеорологичните условия в зоната на издирването обаче са неблагоприятни. Жители на о-в Белитунг твърдят, че чули звук, наподобяващ взрив, по времето, когато била изгубена връзката с машината.

Индонезия е пратила в зоната на издирване 7 самолета, 4 кораба на ВМС и 6 други плавателни съда. В операцията участват Малайзия и Сингапур. Китай също предложи помощта си, Южна Корея обяви, че скоро ще изпрати 2 самолета за издирване. Австралия обеща да окаже възможно най-добро съдействие. Заедно със Сингапур тя изпрати кораби на мястото на трагедията. Канада, Индия и САЩ също предложиха помощ.

"Еърбъс А320-200" на нискобюджетната малайзийска компания "Еър Ейша" изчезна в неделя след излитането си от град Сурабая в източната част на остров Ява. Последно екипажът е подал сигнал за лоши метеорологични условия. Сега пред издирвателните екипи стои основната задача да намерят черните кутии. Те издават сигнали, когато са под водата, но батериите им издържат до 30 дни. Предавателите могат да изпращат сигнал от 4200 м дълбочина.

Евентуален проблем при издигане

Версията за техническа неизправност не се потвърждава засега от експертите. Разследващите съобщават за проблематично издигане на машината на "ЕърЕйша". Машината е изчезнала при лошо време - гъста облачност, бурни ветрове и мълнии. Последното съобщение обаче от QZ8501 е било искане на пилотите да се издигнат на по-голяма височина заради лошото време, след което връзката била изгубена. Това вероятно е станало в района на остров Борнео над Яванско море 42 минути след излитането от индонезийския град Сурабая.

Засякоха петролен разлив

Петролен разлив беше открит в района, в който се издирва изчезналият самолет на авиокомпания "Еър Ейша", предаде ДПА. Петното е забелязано в района на остров Белитунг, където тече операцията по издирване на изчезналия самолет. Според говорителя на военновъздушните сили на Индонезия Хаджи Тжахджано сега ще се проверява дали петролното петно е от изтекло гориво от кораб или от горивото на изчезналия самолет. По-рано австралийски самолет, участващ в издирването на машината на "Еър Ейша", забеляза предмети в зоната на издирването и се смяташе, че може да се отломки от еърбъса, но няколко часа по-късно това бе опровергано.

Това е третият тежък инцидент с малайзийски самолет през 2014 г. През март изчезна полет MH370  на "Малайзийските авиолинии" с 239 души на борда, който така и не бе открит. През юли над Украйна бе свален "Боинг" на същия превозвач с 298 души. "Еър Ейша", която е нискоразходна авиокомпания, дисега никога не е губила самолет.