След като спаси кон, евродепутат поиска закрила за животните от Брюксел

Новините

06-01-2015, 17:28

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Евродепутат спаси измъчваният Веско

Емил Радев настоява и за създаване на зоополиция в България

Българският евродепутат от ГЕРБ Емил Радев иска от Европейската комисия план за действие за защита на животните.  Той е сред вносителите на писмо до комисията, касаещо условията, в които са държани дивите животни. Преди Нова година Радев спаси авренски кон от злия му стопанин, като го купи и подари на хора, които да се грижат за него. 

След случая с коня Уолтър, който по документи се казва Веско, евродепутат поиска закрила за животните от Брюксел. Европейската комисия е призована да гарантира наличието на служби в държавите членки, които да защитават благосъстоянието на животните под човешка грижа, включително диви животни в клетка. Отчетена е нуждата от обучение на специалисти, които да разбират и защитават нуждите и правата на животните, тъй като в момента властите на отделните държави нямат капацитета и опита да гарантират спазването на европейското законодателство относно оценката, предоставянето и контрола на качествени условия за дивите животни в клетка. Писмото е изпратено до комисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис и към комисаря по въпросите на околната среда и рибарството Кармену Вела.

Според директивата за зоологическите градини от 1999 г., дивите животни трябва да бъдат държани в условия, които да отговарят на техните биологични нужди с цел тяхното опазване, а държавите членки имат задължението да приемат мерки за лиценз и инспекция на зоологическите градини. Регламентът за защита на животните по време на тяхното транспортиране от 2005 г. забранява транспортирането на животни, ако това ще доведе до тяхното нараняване или страдание.

Също така според регламента за защита на дивата фауна и флора чрез регулиране на търговията транспортирането и пребиваването на животните трябва да бъде адекватно спрямо техните нужди и да избягва риска от наранявания.

По данни на неправителствени организации, обсъждани от евродепутатите в рамките на парламентарната интергрупа за защита на животните, чийто член е Емил Радев, държавите членки често не спазват европейското законодателство, което понякога води до смъртни случаи на диви животни в клетка. Затова евродепутатите настояват ЕК да организира обучения, чрез които експертите и институциите в държавите членки да подобрят познанията си за европейското законодателство, което ще им помогне да прилагат високите стандарти за защита на животните. В писмото до двамата комисари евродепутатите призоват и за създаването на План за действие за благосъстоянието и защитата на животните за периода 2015-2020 г. Не на последно място се настоява качеството на грижата за животните да бъде под постоянен контрол от властите в държавите членки.

Според  Радев защитата на животните е важна, защото тя е демонстрация на човечност. "За съжаление все още ставаме свидетели на случаи като коня Уолтър от варненското село Аврен, който е бил измъчван и държан в изключително лоши условия от своя бивш стопанин. Затова е необходимо по-строг контрол върху грижата за животните, включително разработването на План за действие на европейско ниво, и тук експертизата на ЕК е изключително важна", коментира той. Евродепутатът настоява и за създаване на зоополиция в България, за да бъдат предотвратени други случаи на насилие над животни.