Гурбетчиите изкупиха луканката и сиренето

Парите

08-01-2015, 07:59

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Зелеви сарми и кървавица заминават за Европа

Гурбетчиите изкупиха бялото саламурено сирене и луканката от магазините в по-малките градове на страната в първите дни на годината. Родните емигранти, които бяха тук за коледните и новогодишните празници, вече се стягат за чужбина и тези две храни са сред първите, които влизат в багажа им, споделиха продавачи от провинцията пред „Монитор”. Вакуумираните млечни продукти са предпочитани от хората, които се прибират със самолет, докато тези с автомобилите си вземат по две-три осемкилограмови кофи със сирене и цели пити кашкавал. Стоката в саламура може да трае с месеци, опитът им показва, че при правилно съхранение няма да купуват до следващото идване, въпреки че в нашите и турските магазини може да се намерят доста видове сирене от Балканите.

Обичайно около Нова година се засилва търсенето на деликатесни продукти и тогава реализираме повече луканки и други сушени месни храни, сподели инж. Живка Георгиева, управител на месопреработвателно предприятие от община Димитровград. Тенденцията да има пик на търсенето през декември при колбасарските фирми все повече се променя и разликата между различните месеци вече не е толкова голяма, както преди години, констатират от бранша.

Изникналите като гъби етнически магазини в цяла Европа са една от причините любимите храни и лакомства да се намират във всяка точка, където има българи. Освен това нашенци успяват да си идват по-често, а не само веднъж в годината, а и десетките автобусчета, които прекосяват континента, винаги са пълни с колети с родни продукти.

Домашни свински деликатеси и прясна зелева чорба, зелеви сарми и други натурални родни вкусотии от баба и дядо на село отнасят със себе си българските емигранти при отпътуването си обратно за Европа. Седмица след новогодишните празници голяма част от работещите в чужбина започват трескаво да се готвят отново за раздялата с близките си и да се настройват за живота в чуждите държави. Със себе си те ще отнесат частица от българската кулинария, която поне в първите седмици ще им напомня за България и за оставените тук родители и близки.

Тъй като зимата е сезонът на "свинските погребения", на дъното в саковете си гурбетчиите слагат вкусни свински деликатеси - няколко парчета наденица, малко бахур, известен в някои части на страната още и като "пате", малко сланинка, кървавица и 1-2 буркана с неповторимата пача, за която европейците могат само да мечтаят. Наред със свинските мръвки в саковете и куфарите ще намерят място и няколко буркана с прясна зелева чорба и зелеви сарми, а до тях кротко ще „полегнат” 2 - 3 бутилки от домашната ракия и гъстото като кръв червено вино на дядо и татко. Наред с тях към чужбина ще потеглят и традиционните и предпочитани от гурбетчиите през цялата година опаковки със сирене, кашкавал и кисело мляко. Домакините си вземат точени кори, а по-младите предпочитат да си тръгнат с готови баници.

Зареждат BG бакалиите със захарни петлета и локум
Шофьори на микробуси, извършващи през цялата година превози на пътници и товари от България до различни европейски държави, споделят, че в дните около коледните и новогодишните празници се превръщат в дистрибуторски камиони. Седалките за пътници се свалят и целият микробус се натъпква догоре с родни стоки. При това далеч не всички от стоките са изпратени от дядо за любимата му внучка.

Предприемчиви нашенци в комбина с араби са отворили магазини за български стоки в Неапол, Италия. В тях родните гастарбайтери могат да открият всичко: от българските бутилки с бира, вино и ракия, през русенското варено и лютеницата, до лукчетата, локума, тахан халвата и дори петлетата на клечка и бонбоните "Кръц-кръц" и "Карамел Му". Подобни български бакалии има не само в Неапол и не само в Италия, а във всяка държава и град, където има повече българи емигранти. В магазините се продават дори и нашенски вестници. Е, те разбираемо са с няколко дни закъснение, но това няма значение.

Емигрантите с чубрица и капки за нос в дисагите
От чубрица и шарена сол до капки за нос и риванол подреждат в куфарите си български емигранти след празничния престой в България, показа импровизирана проверка на "Монитор". Още преди европейците да си дойдат за Коледа и Нова година родители, баби и дядовци изпълняват "рецепти" с ценните артикули, които трябва да бъдат осигурени. На най-голяма почит се радва домашната зимнина. "Там си имат български магазинчета и може да се купи суджук, луканка, сирене, дори български крем за бръснене, но се затъжват за туршия, домашна лютеничка и кьопоолу", разказва майка, която е започнала да събира деликатесите още в края на октомври.

Каквото не си е произвела сама, търси у приятели - тази година не успяла да направи кисел чесън, а синът й много обичал. Не че в Европа няма сладки лакомства, но в багажа повече от носталгия и сантимент влизат и обикновени вафли, и морени и дори лукчета. За да не харчат за глупости ценното евро оттук някои си носят капките за нос, аспирина, риванол, марли, бинт и всичко, което може да потрябва на човек при спешен случай. В чантите обаче № 1 си остават цигарите и домашната ракия, въпреки рисковете, които крие пренасянето им например във Великобритания.