Протести бранят влака Варна - Русе

Мисия Варна

13-01-2015, 13:32

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Влакът Варна - Русе спира от следващия месец

Над 2000 души са се подписали в подписка, която защитава съкращението на влакове от страна на БДЖ

Недоволството срещу решението на БДЖ да закрие десетки губещи линии в страната ескалира. От 1 февруари се закрива влакът Русе - Варна - най-старата линия в България. За да го спасят, пътниците са се включили в гражданска подписка и са готови на протести.

Георги Маринов е студент във Варна и пътува почти всяка седмица. "Зависи какъв ден, по на празниците много хора пътуват. Предният път, когато пътувах, имаше адски много хора и бяхме по коридорите", разказа той.

Влакът Варна - Русе се използва от много студенти, пенсионери и работещи от малките населени места. Те го предпочитат, защото е по-евтин и по-удобен. "Аз пътувам всеки ден с влак, ей сега излизам от болницата, два пъти ходя в болницата, автобусите не могат да вървят, не е разринато. Аз съм пенсионер, за влака с 1 лев и 5 стотинки пътувам, на рейса давам 3,50 лв.", оплака се пред bTV пенсионерът Христо Ангелов.

Хората са възмутени и по още една причина - това е първата жп линия в България, създадена преди 149 години още по време на Османската империя. "Ама като си решат горе да го спират, явно лобито на автобусните превози е по-голямо от железопътното", коментира клиентът на БДЖ Красимир Колев.

Пътниците не са доволни от ситуацията в железниците. "Оказа се, че са спрели влаковете. Къде да чакам, хотел ли да си взема, 11:30 вечерта и те не знаят какво става, не могат да обяснят, хаос, бъркотия", оплака се Илиян Лулчев. Над 2000 души са се подписали в подписка, която защитава съкращението на влакове от страна на БДЖ.