САЩ обещаха инвестиции, искат да преборим корупцията

Новините

16-01-2015, 07:44

Снимка:

Министерски съвет

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дават ни рамо за енергийна независимост, пращат ни експерт

В България има големи възможности за инвестиции, но условията за бизнес трябва да се подобрят. Това стана ясно от изказването на държавния секретар на САЩ Джон Кери след срещата му с премиера Бойко Борисов на "Дондуков" 1. Според Кери, който пристигна на визита у нас вчера, за да се подобри бизнес климатът обаче трябва да имаме програма за открито управление, реформа в съдебната система и да се преборим с корупцията.

"САЩ подкрепя плановете на България за реформиране на съдебната система. Задълбочаваме нашето партньорство, за да може България да увеличи на­­деждите, които имат гражданите в институциите. Кол­кото по-бързо се проведат реформите, толкова по-бързо ще има инвестиции", обобщи Кери. По време на срещите му с Борисов и външния министър Даниел Митов е договорено сътрудничеството между двете страни, като за целта
ще се създадат 4 работни групи.

"Сътрудничеството продължава посредством работни групи в следните области – сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и САЩ”, каза Борисов.
Кери от своя страна на няколко пъти отбеляза, че е изключително важно страната ни да постигне енергийна независимост. САЩ дори щели да ни пратят експерт, който заедно с ресорното министерство ще пише план за енергийното бъдеще на страната ни.

Сега 85% от газовите ни доставки са от Русия, а за да сме енергийно независими, САЩ подкрепяли изграждането на интерконекторните връзки със съседните ни страни, особено тази с Гърция, която се очаква да бъде направена с европари. “Тук в България е много важно да се постигне диверсифициране на енергийните източници и увеличаване на свързаността със съседите. САЩ се ангажират да подкрепят България в този процес”, декларира Кери. Според него това е особено важно, след като “Южен поток” няма да се осъществи. Кери призна, че по енергийната тема САЩ държат връзка с първия дипломат на ЕС Фредерика Могерини и зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович. "Запознах партньорите с нашата идея за газовия хъб на българо-турската граница, ако действително този проект между Русия и Турция се осъществи", коментира пък Борисов.

Той изтъкна, че у нас има мораториум върху проучванията за добив на шистов газ до момента, в който се намери 100% чиста технология, тъй като находищата ни са в най-плодородните ни земи. По отношение на изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" премиерът заяви, че е поискал американската компания "Уестингхаус" да бъде инвеститор. Търсели се варианти и проектът да бъде финансиран от американската Ексимбанк.

Според Борисов финансирането на 7-и блок трябва да е такова, че да не се вдига дефицитът на страната и да не се издава държавна гаранция, която пък да повиши дълга ни. По отношение на сигурността държавният секретар на САЩ посочи, че страната му е солиден съюзник и че има готовност да ни помогне по силата на член 5 от Вашингтонския договор. Според текста САЩ ще отговорят при нападение на държава членка на НАТО.

"Светът е изключително решен да се бори с организации като Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) и “Боко Харам” (радикална нигерийска ислямска секта – бел. ред.)", подчерта Кери. И допълни: "Аз ще отида във Франция, за да покажа обичта на американците към французите. Искам да покажа, че сме добри приятели и че отношенията ни са много близки". Кери издаде намеренията за визитата си, след като президентът на САЩ Барак Обама бе упрекнат за отсъствието си на марша на единството в Париж, който се проведе в неделя и на който присъстваха около 50 държавни лидери.

От изказването на Кери стана ясно още, че той и Борисов са обсъдили и възможностите за подсилване и модернизиране на въоръжените ни сили така, че да отговарят на всички натовски стандарти. Освен това двамата са разговаряли и за повишаване на съвместните учения на военните. Кери заяви още, че страната му е за отпадането на визите за българи. В същото време обаче това щяло да се случи незнайно кога, тъй като не отговаряме на условията. “Процентът на отказите на визи за българи трябва да е под 3%. За съжаление процентът на отказите през 2014 година е бил 15,2%”, отчете Кери и добави, че двете страни трябва да работят съвместно за намаляване на отказите.