Високите сметки за ток идват в началото на февруари

Парите

20-01-2015, 06:57

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Увеличеното потребление около празниците тепърва ще бъде отчетено

Въпреки че някои от клиентите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про се изненадаха от сметките за ток за декември, в края на януари се задават още по-високи фактури. Причината е, че студът около Нова година и потреблението на ток покрай него ще бъдат включени в януарските сметки. В същото време от октомври миналата година в сила са и нови цени на тока, които са с около 10% по-високи от тези спрямо предходната 2013 г.

От ЧЕЗ, което обслужва Западна България, вчера отчетоха, че средната стойност на фактурите в последния месец на миналата година е била 53 лв. при 46 лв. за почти същия период на 2013 г. В сметките за декември обаче е включена само консумацията до 19-о число, а периодът след това ще бъде отразен във фактурите, които ще дойдат в края на този месец или в началото на февруари.

Шефът на "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ Димчо Станев коментира, че с понижението на температурите потреблението на ток нараства. "Все пак трябва да се има предвид, че все още не е отчетено потреблението през коледните и новогодишните празници, които съвпаднаха с ниски температури", застрахова се той. Станев допълни, че потребителите, които имат проблеми с плащането на сметките си, могат да ги разсрочат. Освен това има и възможност за временно удължаване на срока за безлихвено плащане на сметките от 10 на 20 дни.

Фактурите на ЕВН също не включват големите студове в края на миналата година, което накара много хора да пуснат печки, климатици и духалки. Средната фактура при битовите клиенти на дружеството за декември е 61.30 лв. спрямо 52.27 лв. година по-рано. От ЕВН все пак заявиха, че всяка сметка зависи от редица фактори като изолация на жилището, уредите за отопление, които се използват и дали те са ефективни. Повече от важна е и външната температура - понижението й с 1 градус надува потреблението на енергия с около 10%, което после личи и от сметката. ЕВН осигурява електроразпределението в Югоизточна България.

Енерго Про, които работят в Североизточна България, ще бъдат готови със сметките в края на тази седмица, обясниха от компанията за в. "Сега". В тях обаче ще бъде включено и пиковото потребление от края на миналия месец.

Топлото време няма да повлияе на сметките за парно през декември, въпреки че потреблението е спаднало с 6%, попари клиентите си "Топлофикация-София". В края на миналата седмица дружеството съобщи, че вече е готово с новите фактури за парно. Те обаче едва ли ще са по-ниски - цената на топлоенергията е с 5.9% по-скъпа спрямо декември 2013 година. Според изчислителния център на "Топлофикация-София" средната температура през миналия месец е била 1.9 градуса, докато през същия месец година по-рано тя е била 0.5 градуса.