Изобличиха известни спортисти като сътрудници на ДС

Спорт

21-01-2015, 19:30

Автор:

sportonline.bg

Всичко от Автора

Любо Ганев и Светла Оцетова сред най-известните имена

Известни български спортисти и спортни дейци бяха изобличени като сътрудници на бившата Държавна сигурност преди 1989 г. Сред тях са голямата звезда на волейбола Любо Ганев, както и олимпийската шампионка в гребането от 1976 г. Светла Оцетова.

Обект на проверката на т.нар. Комисия за досиетата бяха именно личности свързани с българския спорт и по-конкретно с Българския олимпийски комитет.

„Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26, ал. 1, т. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на лица по чл. 3, ал. 2, т. 8 – председателите и членовете на управителните и контролните органи на Българския олимпийски комитет. Проверени са 76 лица. Две лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона. За 1 лице (Приложение 1) органът по чл. 21, ал. 2 (председателят на БОК) не предостави всички необходими данни и за него проверката продължава”, съобщиха от Комисията.

Волейболният национал и вицепрезидент на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев е бил агент с псевдонима Тони от март 1987 година. Ганев е сътрудничил на Трето управление на ДС. Член на Изпълнителното бюро е от 09.05.2013 година.

Олимпийската шампионка Светла Оцетова е била агент Марияна към Трето управление на ДС от 1978 г. Оцетова е член на Изпълнителното бюро на БОК от март 1995 до януари 1998 г. и от ноември 2000 до ноември 2005 г., член на УС на БОК от януари 1998 до ноември 2000 г. и зам.-председател и член на Изпълнителното бюро от ноември 2005 до септември 2009 година.

Останалите ръководители на БОК, свързани с ДС: Божидар Любенов Япраков, Валентин Петков Заяков, Георги Евдокиев Марков, Никола Димитров Проданов, Пенчо Георгиев Гешев, Пламен Иванов Дочевски, Пламен Петров Кръстев, Пюзант Ованес Касабян, Цено Ценов Ценов.