Велоалеите - по "Владислав", "Сливница" и "Осми приморски полк"

Общо 50 безплатни паркинга за колелета ще има във Варна

През февруари започва изграждането на 5 велоалеи, които ще свързват западната и северната част на Варна с центъра. Откъде точно ще минават те става ясно от проекта за Интегриран градски транспорт.

Стратегията за насърчаване на колоезденето, залегнала в проекта, включва 4 основни момента: нови велоалеи, съоръжения за паркиране, информационна кампания за насърчаване на колоезденето и схема за отдаване на велосипеди под наем. Първите 3 от тях ще бъдат изпълнени в рамките на проекта за Интегриран градски транспорт - с европейско финансиране, а общината поема ангажимента да въведе услуга за отдаване на велосипеди под наем - било чрез финансиране от общинския бюджет или чрез публично-частно партньорство.

Три основни трасета с обща дължина 14,5 км, както и две връзки със същестуващите алеи - 1,8 км са предвидени в проекта. Първата велоалея (в червен цвят на схемата) ще е с дължина 7,905 км и ще свързва кв. "Владиславово" със съществуващата велосипедна алея в централната част на града. Тя ще има габарит 2,5 м. за двупосочно движение. Трасето минава по бул. "Св. Елена" и ул. "Асен Разцветников" - през кварталите "Владиславово" и "Кайсиева градина", след това успоредно и вляво на пътното платно на бул. "Цар Освободител". После по "Ян Хунияди" колоездачите ще продължават успоредно и вдясно на платното на бул. "Сливница" и ще стигат до съществуващата велосипедна алея северозападно от община Варна.

Втората велосипедната алея (в зелено на картата) е с дължина 3,465 км и ще свързва отново западната част на града с центъра - от "Варна Тауърс" до градинката на катедралния храм "Св. Успение Богородично". Габаритът на алеята ще бъде 2,5 м за двупосочно движение. В проекта се предвижда трасето да минава вляво и успоредно на пътното платно на бул. "Владислав Варненчик" покрай централния гробищен парк, автогара Варна и Кръглата банка.

Третата велосипедна алея (в светло синьо) е с дължина 3,082 км ще свързва същестуващата велосипедна алея в централната част на града с Техническия университет. Предлаганият габарит на алеята е 2,5 м за двупосочно движение. В проекта се предвижда трасето да минава вляво и успоредно на пътното платно на бул. "Осми приморски полк" покрай стадион "Черно море", между кварталите "Левски" и "Чайка", покрай стадион "Варна" до Техническия университет и Университетската болница.

Допълнително се предвижда велосипедната алея (в тъмно синьо) с дължина 1,622 км, която да свързва светло синята велосипедна алея с гимназиите на "Почивка", както и допълнително трасе (в лилаво) с дължина 260 м, което да свърже червената и зелената велоалеи по ул. "Георги Бенковски".

Вижте тук картата в по-голям размер

Общата дължина на всички нови велосипедни алеи, които се предлагат за изграждане, е 16,344 км, а общата дължина на мрежата от велосипедни алеи във Варна със съществуващите такива ще достигне около 20 км.

В допълнение към изградените нови велоалеи се предвижда поставянето на до 50 съоръжения за паркиране на велосипеди, всяко с 8 до 12 места, които ще се ползват безплатно.

Предвидено е след изграждането на велоалеите и поставяне на съоръженията за паркиране да се организира мащабна кампания, насочена към насърчаване на колоезденето като природосъобразен и екологичен транспорт в градска среда и повишаване на общественото внимание върху безопасността на велосипедистите.