Дали ще има санкции срещу Енерго-Про, става ясно до края на седмицата

Регулаторът вече е получил отчетите на ЕРП-тата

До края на седмицата енергийният регулатор ще реши дали ще има санкции за енергото в Североизточна България заради двете сметки за ток с един и същи срок за плащане, които получиха 67 000 абонати на Енерго-Про. Регулаторът вече е получил отчетите на ЕРП-тата. Формално изглежда, че те са спазили сроковете и няма нарушения, но дали е морално, е друг въпрос. Но ние няма как да налагаме санкции за морални нарушения, обясни председателят на ДКЕВР Светла Тодорова пред bTV.

"Може би трябва да се помисли за гъвкавост при отчета, защото ние фиксираме и те го спазват, но това са допълнителни разходи и те може като подадат заявление да поискат допълнителни разходи за отчета", допълни тя.

В отговор на въпрос председателят на регулатора уточни, че има изискване по общите условия на Енерго-Про, според което фактурата трябва да бъде до 8-мо число на следващия месец. Трябва да се изследва дали фактурите, издадени по първото отчитане, са преди това 8-мо число, не мога да коментирам още, защото трябва да се видят конкретните фактури и дати, каза Тодорова.

По предварителни данни при останалите две дружества - ЧЕЗ и ЕVN, няма проблеми с отчитането на енергията, каза Тодорова. За възможността за увеличения на санкциите за ЕРП при откриване на нарушения Тодорова посочи, че според нея те и сега са в достатъчно голям диапазон.