Така ще изглежда фонтанът на площада! (ВИДЕО)

Мисия Варна

01-02-2015, 10:51

Снимка:

3D визуализация

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варненци създадоха първия у нас пеещ и с 16 млн. цвята фонтан (видео)

Воден стълб висок 50 метра ще се издига над площад "Независимост"

Така ще изглежда фонтанът в центъра на Варна след края на проекта за ремонт на пешеходната зона. Клипът с 3D изображението на новия шадраван беше споделен във Фейсбук от кмета Иван Портних.

Ремонтът на фонтана е част от финансирания с европейски средства проект за естетизация на центъра, започнал през миналата година. Той включва подмяна на подземната инфраструктура и настилките на пешеходната зона от сградата на филиала на театъра до хотел "Черно море". Заради моралната и физическа амортизация на стария шадраван на площад "Независимост" той беше разрушен и на негово място ще бъде изграден нов. Той ще е кръгъл и диаметърът му ще е по-голям от този на двете тела на стария фонтан, взети заедно. Водните струи ще образуват красиви фигури, като на моменти водният стълб ще се издига на 50 метра височина. Всяка от струите ще е оцветена в различен нюанс с помощта на десетки прожектори. "Умни" помпи ще регулират височината на водата според силата на вятъра, така че тя да не залива площада с мокри струи.

От поста във Фейсбук става ясно, че визуализацията е на варненската фирма "ВАЛ ДИМ 1" ООД, която стана известна с изграждането на първия музикален фонтан у нас с динамично управление на водните ефекти и осветление по хореография върху музикален съпровод в Полски Тръмбеш. Още при откриването му авторите на атракцията, каквато дотогава имаше само в Дубай, споделиха, че вторият им подобен фонтан ще е в морската столица.

В семейната фирма от Варна работят Валентин Димов, Яна Димова и синът им Павел. Екипът разполага със собствен хардуер и софтуер за изграждането на подобни фонтани. За синхрона между музика и управление на водата се използват испански дюзи. От трите основни цвята от прожекторите – червено, синьо и зелено, могат да се правят до 16 милиона комбинации.

По договор крайният срок на проекта за ремонт на пешеходната зона е до средата на ноември, но заради туристическия сезон строителните работи трябва да са приключили през май. Още един подобен фонтан, но по-малък, ще има и на друго централно място във Варна, научи varnautre.bg.