Бедствено положение в Дългопол и Провадия, евакуират Долище

Мисия Варна

01-02-2015, 12:51

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Затвориха пътя за Бургас

Айтоският проход е затворен за движение

Бедствено положение в общините Дългопол и Провадия, обяви областният управител Стоян Пасев, заради обилните валежи вчера, които продължават и днес. Падналите количества дъжд за последното денонощие надхвърлят месечната норма. Критична е ситуацията в община Дългопол - улици са наводнени, вследствие на прелели непочистени дерета. В с. Блъсково е залята цяла махала. Няма опасност за хората, всички институции са уведомени, съобщи кметът на община Дългопол Маринка Иванова.

В Долище са евакуирани всички трудно подвижни хора, за да не останат блокирани в домовете си, тъй като улиците на селото, което се намира ниско до р. Батова, са залети. Сградата на кметството също е под вода.

Заплашени от преливане са язовирите край Комарево и Синдел. В Синдел са евакуирани две газстанции. За да не бъде залято с. Комарево, областният Пасев е разрешил да бъде скъсана дигата на язовира, за да се излее водата в Провадийската река. Предупредени са кметовете на общините Провадия и Аврен за прииждащата към тях приливна вълна, съобщи още областният управител Стоян Пасев.

Работи се по отводняване на първокласен път Айтос–Провадия и жп линията. Движението е пренасочено през обходен маршрут: Провадия – с. Бозвелийско – Старо Оряхово – Айтос.

Заради високите скатни води, които не могат да се оттичат в пълноводната в момента река Камчия, са наводнени 2 улици в ниските части на града до жп гарата. Единствено прелива язовир Елешница в общината, останалите се изпускат контролирано. По данни на началника на хидротехнически район Цонево остава около метър и половина до короната на дигите. Дежурните от хидротехнически възел "Комунари" вече отчитат намаление на нивото на водите. До тази сутрин в община Дългопол падналите количества дъжд са около 70 литра на квадратен метър. Кризисният щаб заседава в общинската администрация и поддържа връзка с всички институции.

Язовирите в община Суворово преливат през преливниците, съобщи кметът на общината Павлин Параскевов.