Язовир "Цонево" прелива до часове

Около100 куб. метра в секунда ще започнат да текат към река Камчия, няма как да се избегне

Язовир "Цонево" ще прелее до часове. "Язовир "Георги Трайков" ("Цонево") се изпуска от 10:30 часа сутринта с 15 кубически метра в секунда с идеята да забавим момента на преливането. Но няма как да го спрем. Нашата прогноза е това да се случи около 16–17 часа". Това заяви главният инженер на "Напоителни системи" ЕАД – Варна, Даниела Янкова, цитирана от Блиц. 

По думите й, водата ще започне да преминава през преливника на язовира и да се отвежда в река Камчия. "Умишлено се опитваме да забавим преливането, за да може самата река да се успокои от самите нерегулирани притоци в нея – дерета, по-големи реки като Врана в Шуменско, всички дерета, които са в долния участък на община Долни чифлик, Пчелнишко и т.н. Задачата е да забавим момента на преливането и да дадем възможност по реката първо да се оттече това водно количество и след това да я натоварим от преливното количество от язовир "Георги Трайков", обясни Янкова.

Според нея може да се говори само хипотетично какво количество вода ще се изсипе през преливника на язовира, но тя допуска, че ще бъде от порядъка на 80-100 кубически метра в секунда. "Това не е малко, но ако река Камчия е освободена от другите притоци, ще успее да го поеме. Няма гаранция, че няма да се получи скъсване на дига и преливане. Надяваме се да се получи в места, където засегнати ще бъдат земеделски площи, а не населени места. Всички населени места, които са в опасност, са предупредени от вчера на обяд – да са в готовност за евакуация", обясни Янкова.

Селищата, които евентуално могат да бъдат засегнати от приливаната вълна и да има вероятни поражения, са: Дългопол, слизайки надолу – Гроздьово и Дъбравино. "В общи линии тези три населени места са най-застрашени. Вероятно и при устието на река Камчия ще има проблем, или по-точно – в рибарското селище", разясни Янкова и добави, че все още тези населени места са в ситуация на бедствено положение. По думите й, "Напоителни системи" работят в много плътна координация с всички институции – пожарната, областната администрация, кметовете на общини, гражданска защита и др. За да наблюдава контролираното изпускане на язовир "Цонево", на място е отишъл и изпълнителният директор на "Напоителни системи".

Инж. Даниела Янкова разясни още, че към язовир "Цонево" се изсипва огромна вълна от язовир "Камчия", който се експлоатира от ВиК-Бургас и снабдява варненци с питейна вода. „Снощи от там имаше приливна вълна, която достигна максимална стойност 270 куб. метра в секунда. Затова язовир "Цонево" се пълни толкова бързо. Върхът на вълната обаче се задържа за много кратко време, след което започна да спада. Така че все още има надежда, че ще успеем да я рецензираме вълната в язовир "Георги Трайков", или още "Цонево", както го знаят хората", каза Даниела Янкова. Тя е убедена, че преливното количество, което ще излезе, в никакъв случай няма да е в такива размери – 270 кубически метра в секунда, а в най-лошия случай – наполовина.