100 литра на кв. метър за по-малко от денонощие препълнили "Цонево"

ВИДЕО: Според министър Василева обстановката край Камчия се успокоява

Язовир "Цонево" прелива със 120 куб.м/сек. Паралелно с това през основния изпускател се овобождават водни количества със скорост от 25 литра в секунда. Тенденцията е към понижаване на водния обем, твърди министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която днес огледа отточното съоръжение.

По данни на община Долни чифлик нивото на река Камчия е спаднало с 1.5 метра през последното денонощие. По-малки обеми прииждат от язовир "Камчия", а "Тича" все още е в състояние на свободен обем. Последната информация е, че водното равнище в шуменския водоем е на 30 см под ръба на преливника.

"Предвид това, че хидрометеорологичната обстановка се успокои, не очаквам приливна вълна от яз. "Тича", добави министър Василева.

В събота срещу неделя дъждомерната станция на "Напоителни системи" на територията на язовир "Цонево" е отчела 100 л/кв.м количество дъжд за по-малко от 20 часа, което е огромен обем вода. По думите на Василева всички мерки, които са предприети по време на и след поройните дъждове, са били адекватни и навременни.

Продължава наблюдението на язовира и на река "Камчия". По-късно кризисният щаб към Община Долни чифлик трябва да прецени дали евакуираните хора могат да се приберат по домовете си.