Евакуираните ще чакат да прелее и "Тича"

Обемът на водата, изливаща се от язовир "Цонево" в река Камчия ще достигне 80 кубически метра в секунда

Евакуираните жители на четирите села по поречието на река Камчия ще могат да се върнат по домовете си най-рано в сряда. Около 450 души бяха евакуирани днес от селата Гроздьово, Цонево, Величково и Дъбравино след като стана ясно, че язовир "Цонево" прелива. Причина за това стана повишеният обем на друг язовир - "Камчия", който от своя страна се излива в "Цонево". Дори и да не се сбъднат прогнозите за приливна вълна след преливането на Камчия, евакуираните ще трябва да изчакат да отмине и второто бедствие, което ги заплашва - преливане на язовир "Тича", което също би увеличило фатално обема на "Цонево". Очаква се критичната точка на "Тича" да бъде достигната около 18 часа утре, а два часа по-късно придошлата вода ще достигне и варненските села. В момента от "Напоителни системи" - Шумен се опитват да намалят да намалят обема на "Тича" като изпускат водата му в околните земеделски площи.

Непосредствената опасност за четирите села в момента обаче е приливната вълна от "Камчия", вляза се в "Цонево", която се очаква най-късно около 8 часа утре сутринта. В ранните часове на деня обемът на водата, изливаща се от язовир "Цонево" в река Камчия ще достигне 80 кубически метра в секунда. Ако дотогава нивото на реката, повдигнато в момента от придошлите й притоци след дъждовете, не е спаднало достатъчно селата ще бъдат залети. Според местните жители обаче днес цял ден нивото на реката спада и тази вечер е било с около метър по-ниско. Това дава надежда на хората, че голямото бедствие ще ги подмине.

"Надявам се, че местните жители добре разбират, защо им беше причинено това неудобство с евакуацията. Това е превенция, която при всички положения, е за предпочитане пред аварийните действия", каза тази вечер министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той тръгна към едно от застрашените села - Цонево с главния секретар на МВР Светослав Лазаров и министъра на екологията Ивелина Василева.

"Ако бъде доказано, че някой в Бургас (на чието подчинение е язовир Камчия бел. а.) не си е свършил работата и е допуснал преливането на язовир "Камчия", то гарантирам, че ще има санкции, каза министър Василева. Тя увери, че през 2015-та са предвидени 120 млн. лв. за почистване на речните корита в страната и укрепване на дигите.

Очаквайте подробности от село Цонево, където екип на Varnautre.bg следи ситуацията на живо.