Откриха останки от праисторически кит на брега във Варна

Китовете от род Cetotherium са живели преди около 15 до 10 милиона години

Останки от праисторически кит са открити край Варна, съобщиха от Регионалния исторически музей. Находката е намерена на брега под спирка "Почивка". Фосилите са събрани и вече са преместени в Природонаучния музей. Там те се обработват и консервират.

Морето е унищожило част от останките на древното създание. Липсата на череп не позволява определянето на вида на кита, но е ясно, че той принадлежи към род Cetotherium.

По предварителна оценка дължината на откритото морско същество е около 2,5 метра. Китовете от род Cetotherium са живели преди около 15 до 10 милиона години. Дължина им е достигала между 2 и 4 метра и са тежали около 1 тон. Хранели са се с планктон. В палеонтологичната колекция на варненския природонаучен музей се пазят редица ценни образци от праисторически сухоземни животни, населявали района на Североизточна България – праисторически слонове, носорози, костенурки. Най-ценни са откритите три зъба от праисторическия слон Protanancus, които са единствената подобна находка в Европа.