Първият договор за безплатно саниране във Варна е факт

Одобреният блок е 16-етажен и се намира на ул. "Мадара" в кв. "Левски"

Първи договор за безвъзмездно саниране, финансиран по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, подписаха кметът на община Варна Иван Портних и Лиляна Ехиянова, представител на сдружението на собствениците. Одобреният блок е 16-етажен и се намира на ул. "Мадара" №28 в кв. "Левски".

"Поздравявам хората от кооперацията, които бързо реагираха и подадоха документи. Нека си пожелаем да подпишем поне още 200 такива договора", каза кметът Иван Портних. "Пътят до тук беше дълъг, но когато има предоставена възможност и желание, трудностите се преодоляват", заяви Лиляна Ехиянова. Двамата сложиха подписи пред участниците в експертния съвет по градоустройство.

Договорът между сдружението и общината е петата стъпка, през която минава всеки блок, който кандидатства за безвъзмездно саниране. С този акт собствениците дават мандат на общината, в лицето на кмета, да извърши от тяхно име действия по осигуряване на необходимия ресурс за обновяването на сградата и организирането на всички дейности. Следва сключване на договор за целево финансиране с Българската банка за развитие и с областния управител.