Атина ще раздаде 200 млн.евро на бедните

Парите

05-03-2015, 07:08

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Атина въвежда купони за храна, отстъпва за приватизацията и заплатите

Бедните домакинства, които не са плащали сметки за ток поради липса на пари, отново ще получат достъп до електропреносната мрежа

Гръцкото правителство отпуска 200 млн. евро за подпомагане на най-бедните граждани на страната, предадоха информационните агенции. Финансовата помощ е залегнала в законопроект, който бе внесен в парламента във вторник вечерта и чиято цел е борбата с хуманитарната криза в страната. Стотици хиляди магазини, малки и средни предприятия бяха закрити в Гърция в разгара на кризата, а безработните стигнаха 1.5 млн. души. "Дълбоката рецесия, причинена от политиката на строги икономии и икономическа криза в последните 6 години, доведе до драматични социални последици. Този законопроект има за цел да намали хуманитарната криза чрез мерки, които осигуряват достъп на нуждаещите се до основни стоки и услуги от първа необходимост", се посочва в документа.

До края на тази година ще бъдат отпуснати 200 млн. евро в помощ на най-бедните гърци. Предвижда се с 22 млн. евро от тази сума държавата да плати електричеството на тези хора, 40 млн. евро ще отидат за погасяване на неплатени наеми, а със 137 млн. евро ще бъдат дадени за храна, която ще бъде раздадена на гърците, изпаднали в най-тежко финансово положение. След приемането на законопроекта бедните домакинства, които не са плащали сметки за ток поради липса на пари, отново ще получат достъп до електропреносната мрежа. Приоритет ще се дава на хора, които са безработни от дълго време, както и на семейства с малки деца. Около 300 хиляди гърци получават талони за храна. В законопроекта се предвиждат помощи от 220 евро на месец за около 30 000 семейства, които не могат да си плащат наема.

Правителството на Гърция продължава да търси 1.5 млрд. евро, с които трябва да погаси мартенската си вноска по заема към МВФ. Финансовият министър Янис Варуфакис обеща "да изцеди и камъните", но да намери средствата.

Междувременно официален Берлин заяви, че финансовите министри на страните от еврозоната нямат планове да обсъждат евентуален трети спасителен финансов пакет за Гърция на среща на еврогрупата, която ще се проведе в понеделник. Малко преди това испанският министър на икономиката Луис де Гиндос за пореден път заяви, че Гърция едва ли ще може да се върне на капиталовите пазари през юни, когато изтича 4-месечното удължаване на настоящата спасителна програма, и това ще наложи отпускането на трети пакет с финансова помощ за Атина.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас трябва да каже на народа си, че предизборните му обещания за премахване на строгите икономии са несъстоятелни, призова председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в интервю за испанския в. "Ел Паис". Шефът на ЕК подчерта, че министър-председателят е започнал да поема отговорност, но все още има голям проблем. "Той трябва да обясни, че някои от обещанията, заради които беше избран, няма да бъдат спазени. Изборите не променят споразуменията с ЕС", заяви Юнкер.