Рестарт на "Южен поток"

Мисия Варна

10-03-2015, 22:32

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Край на "Южен поток"

Победителят в търга ще трябва да изготви методика за определяне размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху плажа "Паша дере"

Министерството на регионалното развитие и благоустройство обяви нова обществена поръчка за строеж на българския участък от "Морски газопровод Южен поток". Това става ясно от регистъра за обществени поръчки, публикувана на сайта на министерството, съобщи Офнюз. 

Победителят в търга ще трябва да изготви методика за определяне размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху плажа "Паша дере" край Варна и да направи оценка на правото на строеж върху морското дъно. Стойността на поръчката е  близо 66 хил. лв, а краен срок за подаване на оферти е 9 април.

На 1 декември 2014 година руският президент Владимир Путин заяви при посещението си в Турция, че Русия няма да участва в изграждането на "Южен поток". Преди месец външният министър Даниел Митов обяви, че официално проекта "Южен поток" не е спрян.

За българската част от морския газопровод "Южен поток" има влязъл в сила Подробен устройствен план, одобрен със заповеди на министъра на регионалното развитие. С негова заповед от лятото на м.г. е одобрен подробен устройствен план за инфраструктурата на газопровода, която преминава по крайбрежната плажна ивица, както и за трасето на газопровода в териториалните води на Република България до границата с Изключителната икономическа зона на страната в Черно море.

Морският газопровод "Южен поток" се състои от четири успоредни тръбопровода, транспортиращи природен газ от Анапа в Русия до Варна през Черно море. Четирите тръбопровода минават през териториалното море на Република България, излизат на сушата чрез микротунел под плаж "Паша дере 1" и достигат до наземните съоръжения на морския газопровод близо до компресорната станция на "Южен Поток България АД".