Скелетът на Главната - от края на IV век

"Няма индикации да е вампир, атлант или нещо подобно", коментират археолозите

Откритият от археолозите скелет в центъра на Варна вероятно е от края на IV век. Останките са намерени близо до делвата, която наскоро "излезе" на Главната. Човешкият скелет е с видимо много големи размери. Той е до крепостната стена на античния Одесос, фрагмент от която бе разкрит преди няколко дни. Останките не са изцяло разкопани от пръстта и все още горната им част не е видима.

"Започвайки разкриването на античната стена, си задаваме много въпроси и, разбира се, бяхме длъжни да стигнем и до основите й. Така случайно попаднахме на скелета", разказа пред Varnautre.bg д-р Валери Йотов от Регионалния исторически музей във Варна. Работната хипотеза за човешките останки е, че те са били положени в изкопа по време на строителството на стената. "Възможно е някой да е използвал направения изкоп, за да погребе тялото", посочи Йотов. Скелетът е бил заровен под три метра пръст. По думите на Йотов гроб на такава дълбочина е изключително рядко явление, което дава основание да се смята, че готовият изкоп за стената е бил използван за гроб. 

Засега вероятната датировка на човешките останки е края на IV век.

След като скелетът бе разкрит, веднага започнаха и спекулации около големите му размери. Минувачи не закъсняха да го определят като представител на изчезналата раса на атлантите.

"Няма индикации да е вампир, атлант или нещо подобно", коментира с усмивка Валери Йотов.

Вече се появи и теория, че останките са от жертва на престъпление, станало в края на IV век, след което строителният изкоп е бил ползван за скриване на тялото. Работата на екипа, който е на разкопките обаче, не е да разследва това.