Ще глобяват медии и партии за проповядване на омраза

Животът

18-03-2015, 07:20

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Законопроектът предвижда санкции и за фирми, които са кандидатствали за кредити или за получаване на пари от ЕС с неверни сведения

Юридически лица, които държат печатни или електронни медии и се обогатяват, проповядвайки религиозна омраза, вече ще бъдат преследвани от закона. Като юридически лица отговорност за същото ще носят и политическите партии. Това предвиждат промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), инициирани след препоръки от ЕС.

Законопроектът предвижда санкции и за фирми, които генерират печалби от печатане на фалшиви пари, които са кандидатствали за кредити или за получаване на пари от ЕС с неверни сведения или са натрупали данъчни задължения в големи размери. Под ударите на ЗАНН ще попадат и юридически лица, придобили облага, подпомагайки пребиваване на нелегални имигранти, както и общи длъжностни престъпления.

В сега действащия ЗАНН се предвижда до 1 млн. лв. глоба за служител, на който юридическото лице е възложило работа, по повод на която е извършено престъпление. Промените предвиждат същата санкция да се налага и когато облагата от престъплението не може да бъде установена или няма имуществен характер. Санкционирано може да бъде и юридическото лице.

Глобите се налагат по общия ред - по искане на прокурора и с решение на съда. Въвежда се и санкционирането на провинили се юридически лица, които не са регистрирани у нас. В полза на държавата се отнема облагата от престъплението.

Законопроектът предлага делата по ЗАНН вече да не са подсъдни на административните съдилища, а на окръжните, в чиито район е регистрирано юридическото лице. За онези със седалище зад граница, подсъдността е на Софийския градски съд. Провинилите се фирми и досега бяха преследвани по ЗАНН. Промените обаче предвиждат по-лека процедура.