Марк Клок: Черно море е само началото на моята кариера

На "Тича" искам да се развия максимално и защо не някой ден да играя в първенства като Англия, Германия или Испания

Халфът на Черно море Марк Клок даде първото си интервю откакто носи фланелката на "моряците" пред varnautre.bg. Той подписа с варненци двугодишен договор в средата на октомври и постепенно си извоюва титулярното място в състава на Никола Спасов. Клок е на 21 години, роден в Амстердам. Започва да се занимава с футбол от 5-годишна възраст в местния тим на Zeeburgia. Когато е на 11 години е следен от много школи в Холандия. Между тях са Аякс, Хееренвеен, и Утрехкт. Клок избира Утрехт и в продължение на 8 години играе за юношеските гарнитури.

Г-н Клок, как се стигна до трансфера Ви в Черно море?
"Получих обаждане от българския мениджър Бисер Механджийски, който ми предложи оферта за Черно море. По това време играех в Шотландия в клуб Рос Каунти и след година и половина прекарани в този отбор усещах, че имам нужда от промяна. А и в Черно море съзрях една добра възможност за развитието ми като футболист. Затова приех предложението и подписах договор за две години с "моряците".

Какво бе първото ти впечатление, след като пристигна във Варна?
Не очаквах нещо определено. Не знаех нищо за Варна преди идването ми тук, затова и нямах специални очаквания. Но определено мога да кажа, че първото ми впечатление беше страхотно. Харесвам града и наистина съм щастлив, че дойдох тук.

Черно море ще играе във втората шестица. Каква е причината да не успеете да се класира в Топ 6?
Отдавам това на загубените точки в началото на сезона. Това бе определящото, за да не се класираме в първата шестица, въпреки че всички в отбора до последно се надявахме да успеем. Но в крайна сметка нещата не се получиха. Съжалявам за това, а и моите колеги също. След като стана ясно, че няма да играем в Топ 6 всички в клуба изпитаха разочарование. Защото всички се борихме да постигнем тази цел. След този резултат от мача Левски - Хасково 8:0 вече знаехме, че по всяка вероятност няма да успеем да се класираме, но въпреки това се борихме до последно. Аз съм горд с отбора за резултатите, които постигаме.

Въпреки това оставате в играта за Купата на България. Кой отбор искаш да ви се падне на жребия в четвъртък?
Да, така е. Купата ни мотивира много. Това е нашият шанс да направим сезона успешен. Мисля, че имаме добри шансове да играем на финал и дори да спечелим купата. За мен няма никакво значение кой отбор ще ни се падне за 1/2-финалите. Аз обичам да играя срещу големи отбори. Такъв от вариантите е Лудогорец. Ще е хубаво ако се паднем с тима от Разград. Не се притесняваме от този отбор, въпреки че разполага с класни футболисти. Но, за да спечелим Купата, трябва да можем да се изправим срещу всеки отбор и да го победим.

На коя позиция се чувстваш най-полезен в играта? И в кой футболист от Черно море виждаш най-голяма конкуренция за титулярното място?
Моите позиции са офанзивен халф или централен полузащитник. Като цяло в центъра на терена се чувствам най-полезен. Иначе не мисля за останалите играчи. Аз се съсредоточавам върху собствените си изяви в мачовете. През седмицата тренирам много опитвайки се да съм достатъчно подготвен за мачовете. Моята цел е да играя всяка седмица в Черно море, а с играта си да бъда полезен на отбора и да побеждаваме. Но, искам да подчертая, че аз гледам на Черно море като началото на моята кариера. Тук искам да се развия максимално и защо не някой ден да играя в първенства като Англия, Германия или Испания. Работя усилено всеки ден, за да успея да постигна тази моя мечта.

Тук искам да да благодаря на всички в Черно море. Говоря за треньори, персонал, съотборниците ми... Всички те ми помогнаха много и ми гласуваха доверие.