Скелетът "отворен" за посещения (снимки)

Археологическите разкопки са новата атракция за варненци

Новата находка в центъра на Варна се оказа отворена за посещения от граждани. Скелетът с много големи размери (вижте снимки тук) цял ден привлича варненци, които влизат в археологическите разкопки, за да го видят. Предпазните огради са разместени, а на места дори свалени и достъпът до останките е напълно свободен.

Костите, които археолозите намериха вчера, обаче вече са покрити. Върху скелета е сложена дъска, под нея е покрит с палтнище.

До него пък табела предупреждава хората да не се приближават, тъй като има дълбок изкоп. 

Въпреки това, мераклиите да видят скелета, който по първоначални данни на експертите от Регионалния исторически музей е от края на IV век, не се плашат от дълбоката дупка и се приближават максимално, за да огледат и да направят снимки. Цял ден минувачи се спират около костите, делвата и фрагмента от крепостната стена на античния Одесос, които поетапно "излизат" на Главната в последните няколко седмици. 

Междувременно покрай намерените човешки останки, се появиха и притеснени стопани на кучета. Дама със своя любимец се чудеше кога скелетът ще бъде изваден, защото четириногият й приятел като нищо щял да се спусне в изкопа, за да си играе с тях, не скри тревогата си жената.

Ако сте пропуснали подробностите около археологическите разкопки в центъра и находките от тях вижте тук:

Скелетът на Главната - от края на IV век

Разкопките на крепостната стена на Древния Одесос

Делва от VI век "излезе" на Главната